Frakkagjerd Ungdomsskole er en ren ungdomsskole, og har skoleåret 24/25 14 klasser. 5 på 9. og 10. trinn, og 4 på 8. trinn. Vi har totalt 340 elever og ca 55 ansatte. Skolen er den eneste rene ungdomsskolen i Tysvær kommune, og du finner oss ca. 1 mil øst for Haugesund.
Skolens historie
Skolen ble startet opp 01.08.72. I begynnelsen hadde ikke skolen eget hus. Elever og lærere pendlet til dels i drosje mellom Førre skole, Bedehuset i Førre, Stemnestaden og Grinde skole fram til nyttårsskiftet 74/75. Det offisielle navnet var Ungdomsskolen på Frakkagjerd, fordi det var noen tegninger som fortalte at der skulle skolen ligge. Blant de som arbeidet der, ble skolen kalt "Flakkagjerd".
De første årene gikk alle elevene i søndre og vestre del av kommunen på Frakkagjerd. Men etter noen år ble Tysværvåg skole utvidet, og alle elevene fra Hervik, Tysværvåg og Hetland gikk deretter på Tysværvåg barne- og ungdomsskule. Senere flyttet elevene fra Førland også over.
Fra starten var Frakkagjerd en delvis åpen skole. Det var bare ett vanlig klasserom i hver av de tre teoripaviljongene. På grunn av konstruksjonen med høyden under taket var akustikken fenomenal. Man kunne høre alt som gikk for seg i området som nå er mediatek. Derfor ble skolen gradvis mer og mer lukket, først med lydstoppere rundt mediateket. Deretter fikk vi et innelukket mediatek på slutten av 80-årene. Tidlig på 90-tallet ble mediateket utvidet med en halv etasje. Det ble også gjort diverse forsøk på å skille mellom de åpne rommene i paviljongene. Etter en tid ble det satt inn skyvedører, noe som fungerte rimelig bra. Man åpnet etter behov.
Det ble likevel klart at med økningen i elevtallet og lite vedlikehold, måtte kommunen gjøre noe mer drastisk. Skolen ble ombygd, oppusset og utvidet i årene 2003 og 2004. Skolen ser fremdeles moderne ut på utsiden, men inni er den blitt veldig tradisjonell med vanlige klasse - og grupperom.
Skolens uteområde er en blanding mellom naturtomt og opparbeidet område med stier, læringsarealer, møtesteder, samlingspunkter og rolig lek.
Kantine
Til daglig har vi dette til salgs i kantina:
- Melk kr. 7,-
- Jucie kr. 20,-
- Rislunsj kr. 13,-
- Go’morgon yogurt kr. 13,-
- Pizza kr. 23,-
- Litago kr. 20,-
- Nudler kr. 25,-
Elevrådet har kjøpt inn vanndispenser av midler de har fått fra "Barndom i Tysvær", og denne står i vandrehallen. Vannet er avkjølt og gratis. Elevene kan gjerne ta med seg flaske til å fylle vann på.
FAU har kjøpt inn 2 microbølgeovner som elevene kan bruke til å varme seg mat i. I tillegg finns det 2 vannkokere.
1. Visjon
Læring for livsmestring!
Dette vil vi gjøre ved å inspirere elevene til å fokusere på eget læringspotensiale gjennom relevant, variert og utfordrende undervisning.
2. Planer
Strategiplan: Denne gjelder for tre år, men blir rullert hvert år og inneholder de gjeldende satsingsområdene for kommunen som i denne perioden er: tidlig innsats, elevvurdering og læringsmiljø.
3. Satsingsområder på skolen
Vurdering for læring – det er 4 prinsipper som skal ligge til grunn for vår undervisning
- Elevene skal forstå hva de skal lære og hva som er forventet av dem.
- Elevene skal få tilbakemeldinger som forteller dem om kvaliteten på arbeidet eller prestasjonen.
- Elevene skal få råd om hvordan de kan forbedre seg.
- Elevene skal være involvert i eget læringsarbeid ved blant annet å vurdere eget arbeid og utvikling.
Klasseledelse – god klasseledelse bidrar til et godt læringsmiljø. Dette vil vi jobbe med i form av observasjon av og med de voksne, samt kursing for lærerne med eksterne eksperter på området.
Et godt psykosialt miljø - i tillegg til elev- og foreldreundersøkelsen har kommunen en ikke-anonym undersøkelse som kalles SPEKTER. Denne vil bli gjennomført to ganger i løpet av et år. En i oppstarten og en litt senere når elevene har gått en stund. Denne kartleggingen vil gi skolen et godt innblikk i hvordan det er i de ulike klassene. Det vil bli sendt ut eget skriv om dette senere.
Grunnleggende ferdigheter – leseveileder og matematikkveileder, særlig fokus på realfag og IKT
Sosial læreplan FUS (PDF, 390 kB)
Plan psykososialt skolemiljø FUS (PDF, 892 kB)
Fremmedspråk, fordypning, arbeidslivsfag
Elever på 8.–10. årstrinn skal enten ha fremmedspråk eller fordypning i engelsk, norsk, samisk, matematikk eller arbeidslivsfag.
Når en elev har valgt enten fremmedspråk eller fordypning i engelsk, norsk, samisk, matematikk eller arbeidslivsfag, skal eleven normalt ha faget på hele ungdomstrinnet. I løpet av første semester på 8. trinn kan elevene, i samråd med skolen, gjøre omvalg. Når særlige hensyn tilsier det, kan skoleeier innvilge overgang på et senere tidspunkt. Uansett når omvalget foretas, skal eleven ved slutten av 10. årstrinn bare vurderes i det nye faget og etter fastsatte kompetansemål etter 10. årstrinn.
Jamfør forskr til oppl.lova § 1-8.Opplæring i framandspråk, fordjuping og arbeidslivsfag i grunnskolen (Tredje, fjerde og femte ledd)
Rutine for føring av orden- og oppførsel ved Frakkagjerd ungdomsskole
Det blir sendt SMS-varsel til foresatte når anmerkning er ført. Når et slikt varsel sendes ber vi om at foreldre/foresatte logger seg inn for å lese begrunnelsen. Under fanen ansatte kan en finne lærernes SMS-nummer som dere kan bruke dersom det er spørsmål. Det er mulig for foreldre/foresatt å skru av denne varslingen dersom de ikke ønsker å få varsel.
Denne rutinen skal være til hjelp for elever og foreldre/foresatt når det er spørsmål om hvilke anmerkninger som er gitt.
Foreldre/foresatte logger seg inn via følgende lenke:
https://skole.visma.com/tysver
(innlogging med elektronisk ID, t.d. kodebrikke eller Bank-ID på mobil). Foreløpig har ikke kommunen elevtilgang.
Lærere skal føre anmerkninger samme dag som brudd på skolens orden- og oppførselsreglement skjer.
Rutiner ved brudd på reglement
Ved alvorlig brudd på reglementet kan det bli aktuelt med telefon eller brev hjem. Ved svært alvorlig brudd på reglementet kan det bli gjort et vedtak om bortvisning inntil 3 dager. I slike tilfeller blir hjemmet varslet via telefon.
Etter 5 anmerkninger i orden vil det bli sendt brev hjem med varsel om fare for å gå ned i karakter. Det samme gjelder etter 3 anmerkninger i oppførsel. Hvis en elev klarer seg en måned uten anmerkning i orden, så strykes og en anmerkning i orden. Dette gjelder fram til semesterslutt, og eleven kan fortsette å vise god orden og få strøket en anmerkning per måned.
NB! Dette gjelder ikke for oppførsel.
Skolens orden- og oppførselsreglement