Besøkshjem og støttekontakt

Det kan være ulike grunner til at et barn eller en familie trenger støtte i hverdagen. I slike tilfeller kan besøkshjem eller støttekontakt være et godt tiltak for å gjøre hverdagen til et barn mer menigsfull. Her kan du lese litt mer om det å være besøkshjem eller støttekontakt.

Besøkshjem

Å være besøkshjem innebærer at man tar i mot ett barn/ungdom til samvær og overnatting en eller flere helger i måneden. Det er også mulighet for å ha samvær i ferier. Besøkshjem er et frivillig hjelpetiltak til familier som har ett særlig behov for det. Noen barn har behov for å bli kjent med og være sammen med andre enn sin egen familie. Dette kan være for å få litt ekstra omsorg, utvide nettverket sitt og få flere positive opplevelser. Et besøkshjem skal ikke erstatte barnet sitt hjem hos sine foreldre.

Barneverntjenesten i Tysvær ønsker trygge og stabile voksne med husrom og hjerterom som kan gi barn heilt vanlige opplevelser sammen med familien. Det kan være heilt alminnelige rutiner for legging, stell, matlaging og kjekke aktiviteter som familien finner på. Det er ikke krav til formell utdanning og man kan gjerne være enslig eller ha familie med eige barn. Det viktigste er at man har overskudd og plass til å ivareta et barn med spesielle behov.

Besøkshjemmet skal godkjennes av barneverntjenesten innen tiltak blir satt i gang. Søknader blir behandlet fortløpende. Familien som ønsker å bli besøksheim vil bli kontakta av en saksbehandler fra barneverntjenesten for samtaler. Saksbehandler til barna vil foreta en vurdering, hvor man finner hvilke barn og besøkshjem som kan passe sammen.

Støttekontakt

En støttekontakt er en trygg voksen som aktiviserer og inspirerer til ulike aktiviteter for barn som av ulike grunner har behov for det. Å være støttekontakt er en viktig oppgave der en får mulighet til å være med å gjære hverdagen til barn og unge til noe spennende og opplevelsesrikt.

Mange barn og unge kan ha ulike behov av ulike grunner. Det kan være utfordringer knyttet til familieforhold, at de har et lite nettverk eller kan ha stor nytte av flere opplevelser og gode inntrykk i hverdagen. Det kan også være at foreldre treng avlastning av ulike grunner.

Barnevernstjenesten ønsker at støttekontakten kan være en forutsigbar og trygg voksenperson som representerer et fast holdepunkt for barnet, en som bidrar til å gi barnet nye positive erfaringer og noe å glede seg til og se frem til o hverdagen. Barn trener voksne som de kan snakke med, og bli hørt og sett av.

Vi ønsker engasjerte og sosiale voksne med et åpent sinn, som kan fungere som gode rollemodeller for barna. Gjennom ulike aktiviteter får barn og unge en meningsfull fritid hvor de får mulighet til å lære regler og normer gjennom nye situasjoner og opplevelser.

Eksempler på aktiviteter man kan gjøre sammen med barnet er:

  • Gå tur i skog og mark
  • Fiske/båttur
  • Gå på kino
  • Spille fotball eller annen idrett
  • Kafebesøk
  • Bake eller lage mat sammen
  • Svømme
  • Mekking
  • Håndarbeid
  • Sykkelturer
  • Bowling
  • Brettspill
  • Gårdsbesøk

Kontaktinformasjon

Barneverntjenesten
Telefon 52 75 70 30

Tysvær kommune, Barnevernstjenesten
Postboks 94
5575 Aksdal

Org.nr. 883 987 322

Vakttelefon

Hverdager mellom kl. 15:30 og kl. 08:00.
Hele døgnet helligdager og helg.

Telefon: 901 70 591

Fagledere


Fagansvarlig undersøkelse og tiltak
Marie Vatnaland, tlf. 908 92 030

Fagansvarlig omsorg
Tora Marvik Kvame, tlf. 482 59 738

Barnevernsleder

Stine Heinz, tlf. 404 19 119