Trygt og godt barnehagemiljø

Barnehageloven skal sikre at barnet opplever barnehagen som et trygt sted å være og gir barn rett til å ha et trygt og godt miljø som fremmer helse, trivsel, lek og læring.

Følg lenken for å lese Barnehageloven hos lovdata.no.

Foreldreansvar

Som foreldre er du barnets viktigste støtte. Du kjenner ditt eget barn best, og du kan være til stor hjelp for barnehagen. Mistenker du at barnet ditt ikke har et trygt og godt barnehagemiljø, må du ta kontakt med barnehagen. Det er lavterskel for å snakke om dette med barnehagen.

Som foreldre er du rollemodell for ditt barn. Det er viktig at du hjelper barnet ditt å ta inkluderende valg. Måten andre barn og familier snakkes om hjemme kan ha betydning for barnets relasjoner i barnehagen.

Barnehagens ansvar 

Barnehagen skal arbeide forebyggende for å unngå at barn opplever krenkelser. Alle barn skal få oppleve barnehagen sin som et trygt sted å være, der barna får oppleve at de tilhører i et felleskap.  Det er et overordnet mål å sikre at alle barn er inkludert i barnefellesskapet ved at personalet jobber systematisk med å fremme vennskap og fellesskap. Å arbeide forebyggende handler i særlig grad om personalets relasjonskompetanse hvor de ansatte er varme og tydelige omsorgspersoner, at det arbeides med tilhørighet og fellesskap, etablering av gode lekemiljø og tid til lek, vennskap, at personalet fremmer språk og kommunikasjon for å fremme barns trivsel og inkludering av foreldre.

Det er viktig at de ansatte er spesielt oppmerksomme når det gjelder barn som er spesielt sårbare. Det vil si at barnehagen avdekker hvem de sårbare barna er, at de gir dem god oppfølging og at de ansatte er i forkant i de tilfellene der krenkelser kan oppstå.

Barnehagen har en aktivitetsplikt 

Alle som jobber i barnehagen har en plikt til å følge med på at barna har det bra og trives. Om en ansatt vet om – eller tror – at et barn blir utestengt, krenket, mobbet, plaget, eller på andre måter ikke har det bra, skal de: 

  • Gripe inn og stoppe krenkelsen med en gang.
  • Melde ifra til styrer. I alvorlige tilfeller skal styrer melde fra til barnehage eier. 
  • Undersøke det som har skjedd.
     

Når undersøkelsen viser at barnet har et trygt og godt barnehagemiljø skal barnehagen sette inn tiltak, og lage en skriftlig plan for å sørge for at barnet får et trygt og godt barnehagemiljø. 

Den skriftlige planen skal inneholde: 

  • Hvilke problemer tiltakene skal løse
  • Hvilke tiltak barnehagen har planlagt
  • Når tiltakene skal gjennomføre 
  • Hvem som skal gjennomføre tiltakene
  • Når tiltakene skal avgjøres
     

Barnehagene bruker BTI-handlingsveileder (Bedre tverrfaglig innsats) for å sikre framdrift og brukermedvirkning dersom en setter inn tiltak. 

Hva om et barn blir krenket av en ansatt i barnehagen?

Om et barn opplever å bli krenket av en ansatt ved å bli utestengt, mobbet, utsatt for vold, diskriminering eller trakassering eller krenket av en ansatt i barnehagen, er det en skjerpet aktivitetsplikt og styrer skal varsles umiddelbart. Styrer skal varsle barnehageeier. 

Dersom det er styrer som står bak krenkelsene, skal barnehageeier varsles direkte. 

Melde bekymring eller klage på barnehagen

Hvis du eller barnet ditt mener at barnehagen ikke har gjort nok for at barnet skal ha et trygt og godt barnehagemiljø, kan du melde saken til barnehagemyndigheten.

Før du melder må du sikre at: 

  • Du har drøftet saken med styrer.
  • Det har gått minst en uke fra du tok opp saken med styrer.
  • Saken gjelder barnehagemiljøet der barnet ditt går nå.
     

Hva kan barnehagemyndigheten gjøre? 

Barnehagemyndigheten kan avgjøre om barnehagen har gjort det de skal, og de kan veilede og føre tilsyn med at barnehagen sørger for at barnet igjen får det trygt og godt. Ved tilsyn kan barnehagemyndigheten sette en tidsfrist for når tiltakene skal bli gjennomført og følge opp saken. 

Utdanningsdirektoratet har utarbeidet en guide til barnehageforeldre dersom en opplever at et barn ikke har et trygt og godt barnehagemiljø. 

Mobbeombudet 

Barnehagebarna i Rogaland har et eget mobbeombud som barn og foresatte kan kontakte for å få hjelp og rådgivning av en uavhengig ressursperson med taushetsplikt.