Skilt med informasjon om blågrønnalger ved Aksdalsvatnet

På grunn av tidligere påvist og med jevne mellomrom mistanke om oppblomstring av cyanobakterier i Aksdalsvatnet, er det satt opp tre skilt med nyttig informasjon. 

Blågrønnalger er egentlig en gruppe bakterier som heter cyanobakterier. Cyanobakterier finnes naturlig i jord, luft og vann, men under visse forhold kan det bli en synlig oppblomstring av disse bakteriene i elver og innsjøer, av og til også i havet.

Oppblomstring forekommer oftest i næringsrike innsjøer, og skjer helst i perioden juni – oktober. Cyanobakterier kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger.

Når det har vært en oppblomstring av cyanobakterierer i et vann, er det sannsynlig at man kan få en ny oppblomstring på et senere tidspunkt, på bakgrunn av forholdene i det konkrete vannet. Oppblomstringer skjer ofte ved økende temperatur og ved tilstrekkelig tilgang på næringsstoffer.

Anbefalinger for vann med påvist/tidligere påvist cyanobakterier:

• Ikke bruk vannet som drikkevann eller til matlaging, både til mennesker og dyr

• Bading frarådes der det er stor ansamling av cyanobakterier, altså at vannet er synlig grønt eller at siktedypet er mindre enn 0,5 meter. Dyr drikker ofte av vannet ved bading, vær obs på dette.

• Det er uvisst hvor stor mengde av organismene fisk tar opp, og vi anbefaler derfor å være forsiktig med å spise fisk fra vannet.

• Hvis man fisker i vannet er det også viktig med god rengjøring av fiskeutstyret slik at organismene ikke spres med til andre fiskevann. Samme anbefaling gjelder bruk av båter. 

Les mer om blågrønnalger her

Bilde av skilt ved Aksdalsvatnet om blågrønnalger - Klikk for stort bilde