Viltarter som gjør skade

Selv om vi forsøker å leve side om side, kan noen ville arter skape problemer for jordbruket. I teksten under kan du lese mer om tiltak og råd for å hindre og avverge skade forårsaket av grågås eller rødrev. Regelverket som dekker disse utfordringene heter viltforskriften. Kapittel 3. omhandler skadefelling og annet uttak av vilt.

Grågås som beiter

Grågås har en livskraftig bestand i kommunen. Ordinær jakt på grågås er tillatt fra 10. august til 23. desember. I senere år har det dessverre flere gårdbrukere fått reduserte grasavlinger på grunn av beiting fra grågås. Særlig områder langs sjø er utsatt for beiting.

Råd:

Det mest effektive tiltaket for å forhindre skader fra gås, er å etablere et eget område hvor de kan oppholde seg fritt, uten å bli jaktet på eller skremt på andre måter. Dette opprettes enten i samarbeid med flere grunneiere eller på din egen eiendom, slik at du får begrenset skadene til ett område.

For at gjessene ikke skal gjøre skade på andre steder, men holde seg på friområdet, kan du prøve disse tiltakene:

  • Sørg for at gjessene finner vann og kråsstein ved friområdet, og at dette ikke finnes der du vil holde dem unna.
  • Varier med ulike typer fugleskremsler og forstyrrelser.
  • Sett opp et lite gjerde der kullene går fra stranda og inn på dyrket mark, slik at de ikke kommer seg inn så lenge de ikke er flyvedyktige.
  • Bønder som har beitende gås på innmark kan også utenfor jaktsesong skremme med skudd oppe i lufta, for å lære de å trekke til et friområde der det ikke jaktes eller skremmes
  • Bruk av laser kan, hvis brukt riktig, forebygge skader, men opplæring kreves fra kyndige og må ikke rettes mot andre arter. Laser skal ikke benyttes i eller i nærheten av verneområder.

Skadefelling:

Skadefelling kan tillates etter søknad i tidsrommet fra problemene starter om våren til og med 10. april, og i tidsrommet 20. juli til 9. august.

Du kan bruke denne sjekklisten når du skal skrive en søknad om skadefelling:

  • Hvilken art eller hvilke arter gjør skade?
  • Hvor mange individer gjør skade?
  • Hva slags skade gjøres, og hvor gjøres det skade? Bilder?
  • Hvilken økonomisk betydning får eller kan skaden få?
  • Hvilke forebyggende tiltak er prøvd ut? Bilder?
  • Hvilke resultater har tiltakene?
  • Hvordan kan uttaket rettes mot skadegjørende individ? 
  • Hvor gjør individene skade?

Les mer på Miljødirektoratet sin hjemmeside.

Rødrev som tar lam

Rødrev tar hvert år mange lam fra innmarks- og utmarksbeiter i Tysvær. Lammene er spesielt utsatt på våren. Ordinær jakt er tillatt fra 15. juli til 15. april. Kommunen utbetaler skuddpremie for felling av rev, se mer informasjon under rovviltpremie.  

Skadefelling:

Rødrev er en av 18 arter en selv kan avgjøre om det er nødvendig å skadefelle. Det er den skadelidte, altså husdyreieren, som avgjør dette.

Følgende vilkår må være oppfylt for at en skal kunne utføre skadefelling:

a. Skaden er eller kan bli av vesentlig økonomisk betydning.
b. Skadeforebyggende tiltak er i rimelig utstrekning forsøkt, vurdert ut fra hvilke verdier som skal beskyttes og kostnadene ved alternative tiltak.
c. Uttaket rettes mot skadegjørende individ.
d. Uttaket er egnet til å stanse eller vesentlig begrense skadesituasjonen.
e. Uttaket ikke truer bestandens overlevelse.

Dersom mordyr avlives i yngletiden skal avkommet om mulig også avlives.

Den skadelidte skal uten ugrunnet opphold rapportere om uttaket til kommunen, med opplysning om antallet individer, art og hvilken skade som var grunnlag for uttaket.