Maksismalpris for en barnehageplass blir bestemt av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet. Fra 1. august 2025 koster en barnehageplass 1200 kroner i måneden.
Du betaler for 11 måneder i året. Juli er betalingsfri.
Matpenger
Fra 1. januar 2025 betaler du 405 kroner per måned for mat i kommunale barnehager. Matpenger kommer i tillegg til det du betaler for barnehageplassen. Beløpet er det samme selv om du har redusert foreldrebetaling i barnehagen.
Matpenger har en årlig prisstigning i tråd med generell prisvekst og justeres fra 1 januar hvert år.
Private barnehager kan ha andre satser. Kontakt barnehagen din dersom du lurer på noe.
Les mer om foreldrebetaling for barnehageplass og moderasjonsordninger
Har du flere barn i barnehagen?
Hvis du har mer enn ett barn i barnehage i samme kommune, skal kommunen sørge for at du får reduksjon i foreldrebetalingen. Det kalles søskenmoderasjon. Du skal få søskenmoderasjon uavhengig av om barna går i forskjellige barnehager, og i barnehager med forskjellige eiere.
Søskenmoderasjonen er 30 % for barn nummer to. For det tredje barnet og eventuelt flere barn, har Stortinget vedtatt gratis barnehageplass fra høsten 2023. Dette går automatisk så lenge barna har samme adresse i folkeregisteret.
Har du lav inntekt?
Det er to moderasjonsordninger for familier eller husholdninger med lav inntekt.
- Nasjonal ordning for reduksjon i foreldrebetalingen
- Gratis kjernetid for 2-,3-,4- og 5-åringer
Nasjonal ordning for reduksjon i foreldrebetalingen
Du kan søke om redusert foreldrebetaling. Ordningen går ut på at ingen skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin til barnehagen. Dette gjelder både kommunale og private barnehager. Kommunen har ansvaret.
Gratis kjernetid for 2-, 3-, 4- og 5-åringer
Alle 2-, 3-, 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, rett til 20 timer gratis oppholdstid i barnehagen per uke. Fra 1. august 2025 er inntektsgrensen 669 050 kroner for gratis kjernetid. Inntektsgrensen er husholdningens samlede skattbare inntekt.
Les mer om ordningene på utdanningsdirektoratet sine sider her.
Søknadsfrist
Søknadsfristen er 15. juni, for å få innvilget redusert foreldrebetaling og gratis kjernetid fra og med august. Søknader behandles deretter fortløpende og vedtak blir gjeldende fra måneden etter at søknaden er kommet inn.
Slik søker du:
Søknad om betalingsreduksjon
Dokumentasjon av inntekt
- Skattemeldingen skal legges ved søknaden som dokumentasjon
- Det skal leveres kopi av siste skattemelding for alle i husholdningen, foreldre som bor sammen/foresatte/samboere/partnerskap.
- Som samboer regnes to ugifte personer som bor sammen, og som har bodd sammen i et ekteskapslignende forhold i minst 12 av de siste 18 måneder, eller har felles barn.
- Dersom inntekten er endret fra siste skattemelding skal det legges ved dokumentasjon på denne endringen i tillegg til skattemeldingen.
Dersom du ikke har en skattemelding eller inntekten er endret fra skattemeldingen
Dersom man ikke kan legge frem skattemelding, for eksempel som følge av kort botid i landet må man sende inn annen dokumentasjon på inntekt.
Dersom man har vesentlig endret inntekt fra siste skattemelding må man sende inn annen dokumentasjon på inntekt i tillegg til skattemeldingen.
Dokumentasjon på inntekt skal ikke være eldre enn 1 mnd.
Følgende dokumentasjon kan sendes inn:
- Kopi av siste tre måneders lønnsslipp
- Kopi av arbeidskontrakt der lønn fremkommer
- Dokumentasjon på ulønnet permisjon
- Bekreftelse fra regnskapsfører/revisor på forventet inntekt
- Både personinntekt og næringsinntekt skal tas med i beregningen
- Kopi av siste utbetaling fra NAV
- Skriv «hjemmeværende» i kommentarfeltet
- Kopi av studentbevis eller bekreftelse fra skolen vedrørende studieplass
- Dokumentasjon på overgangsstønad
- Studielån er ikke skattepliktig inntekt
- Kopi av siste utbetaling av kvalifiseringsstønad / introduksjonsstønad
- Dersom sosialhjelp eller stønad til flyktninger i introduksjonsprogram er eneste inntekt, skal dette bekreftes av NAV / flyktningtjenesten.