Utviklingsarbeid

Den autoritative voksne

Tysværvåg barnehage har jobbet med materialpakken “Være Sammen” utviklet av Pål Roland i sammen med Størksen og Skeie. I “Være sammen” beskrives fire ulike voksenstiler: Autoritær, varme og grensesettende, forsømmende og ettergivende. Hvilken voksenstil en velger, vil ha betydning for barnets utvikling og trivsel.

Det autoritative perspektivet kommer opprinnelig fra D. Baumrinds modell (1971, 1991). Hun har forsket på forskjellige foreldrestiler, det er den autoritative stilen som kommer best ut.

Den autoritative voksne har respekt for barnets selvbestemmelse, og fremmer medbestemmelse for barnet. Den har også klare forventninger og følger opp barnet på en tydelig måte når det gjelder grenser og normer. Den etablerer gode standarder for atferd og støtter -og veileder barnet i dets utvikling i positiv retning.
 

Illustrasjonen viser en modell for ulike voksenstiler basert på to akser: kontrollakse (vertikal) og relasjonsakse (horisontal). - Klikk for stort bildeIllustrasjonen viser en modell for ulike voksenstiler basert på to akser: kontrollakse (vertikal) og relasjonsakse (horisontal).

CLASS

CLASS (Classroom Assessement Scoring System) er et observasjonsverktøy utviklet for å måle i hvilken grad de voksne gir muligheter for emosjonell og kognitiv utvikling i samspill med barna. Systematisk observasjon er nødvendig for et systematisk og målrettet arbeid med utvikling av personalets kompetanse. Observasjonsverktøyet kan bidra til å fremme kvaliteten i barnehagen, som igjen vil kunne bidra til å fremme barns trivsel, læring og psykisk helse. 

Class bygger på domenene; emosjonell støtte, organisering av gruppa og støtte til læring og kognitiv utvikling. CLASS er i tråd med innholdet i Rammeplanen for barnehagen.

Rekomp  

Rekomp er en nasjonal kompetansesatsing for barnehagesektoren. Målet med satsningen er å sikre at alle barn får et likeverdig barnehagetilbud av høy kvalitet. 

Tysværvåg barnehage har barnehageåret 2024-25 fått innvilget partnerskap med HVL (Høgskolen på Vestlandet) i arbeidet med barnehagebasert vurdering. Som partnerbarnehage inngår vi i et likeverdig samarbeid med fagansatte fra HVL. Det innebærer at vi få støtte og veiledning i å lede og utvikle egne interne vurderingsprosesser, samtidig som fagansatte får lære og høste praksiserfaringer som de kan dra nytte av i sitt arbeid på høyskolen (dobbelt formål).

Vårt hovedfokus i dette samarbeidet vil være Lek -og inkludering. Med Lek -og inkludering  som hovedfokus ønsker vi å utvikle vår kunnskap og kompetanse om hvordan alle barna kan inkluderes i lek, og hvordan vi kan tilrettelegge for et inkluderende lekemiljø. Vi ønsker også gjennom dette arbeidet å bli mer bevisst på verdiene og holdningene som er knyttet til ulike aspekter ved inkludering. Relasjonskompetanse blir en viktig del av dette arbeidet.