Friluftsliv

I naturen får barna gjøre seg erfaringer som er uforutsigbare, ukontrollerbare, overraskende, mangfoldige, skiftende, våte, kalde, morsomme, ubehagelige, nifse og spennende. Dette skjer gjennom at barna bruker sansene og får utfordringer som gir dem opplevelse av mestring.

Friluftsliv gir mindre støy, mindre stress, bedre motorikk, færre konflikter, og barna lærer å kjenne egne grenser ved å vite hva en mestrer.

Barns medvirkning, alder og utvikling står sentralt i forhold til hvordan vi bruker naturen som læringsarena. Med utgangspunkt i barnas ulike behov skal vi tilrettelegge for aktivitet og lek. Det er derfor laget progresjonsplaner/friluftskort som sier hva barna skal oppleve og erfare ut fra alder, og vi mener da å sikre en rød tråd og utvikling i årene barna går i barnehagen.

De eldste barna i barnehagen går på geocahingturer. Vi har GPS og finner cacher i nærmiljøet, men vi kjører også til Djupadalen, Karmøy og andre steder i distriktet. Barna synes det er spennende å gå etter GPS og lærer seg høyre, venstre og å se etter kjennetegn i naturen. Cahcene er ofte gjemt under, inni, bak, og lignende, og på denne måten øver vi inn begreper på en morsom måte. Det er alltid spennende å se om det er cacher som vi kan bytte ting med.

 

Barn sitter på en stubbe med utsikt over vannet - Klikk for stort bilde Fjellhaug Friluftsbarnehage