Dette er en stor overgang for et barn som stort sett har vært hjemme med sine foreldre og kanskje søsken, med full oppmerksomhet rettet bare mot seg, til de nå skal møte en verden der de må dele leker, oppmerksomhet og trøst med flere andre barn.
De fleste har nok allerede hatt kontakt med og vært på besøk i barnehagen og har avtalt oppstarten for ditt barn. Vi oppfordrer deg til å ta kontakt med barnehagen hvis du har behov for mer informasjon.
Forberedelser før barnehagestart
Bruk barnehagens uteområdet utenfor åpningstid før barnet starter. Stikk innom etter at barnehagen er stengt og bli litt kjent med lekeapparater og området. Da er det litt mer kjent for barnet når det begynner i barnehagen.
La barnet være sammen med andre trygge omsorgspersoner enn deg. Øv på å si “Ha-det” slik at barnet erfarer at du alltid kommer tilbake.
Oppstartsamtale
Alle barnehagene i Tysvær tilbyr en oppstartsamtale, enten før barnet begynner i barnehagen eller i løpet av de første dagene etter oppstart.
Oppstartsamtalen gjennomføres for å legge et godt grunnlaget for et best mulig samarbeid i oppstarten og for de videre barnehageårene. Benytt anledningen til å fortelle om barnet ditt og bli bedre kjent med de ansatte. Snakk om alt fra kosedyr til barnets væremåte og dine forventninger. På denne måten vil de ansatte lettere forstå hva barnet ditt trenger for å trives, leke og utvikle seg. Du skal få informasjon om barnehagens opplegg og rutiner og kunne spørre om alt du lurer på.
Mange barnehager deler ut et skjema i forkant av samtalen, slik at du kan forberede deg. Sett av tid til å fylle ut dette da det vil være til hjelp når de ansatte skal ivareta ditt barn.
Er du som forelder trygg på barnehagen og har tillit til de ansatte, vil det påvirke barnets opplevelse positivt.
Den første tiden
Å levere i barnehagen de første gangene er uvant og kan oppleves som vanskelig, men husk at din utrygghet kan smitte over på barnet. Den første tiden er det nyttig med en trygg og god kontaktperson å forholde seg til, slik at både du og barnet har et fast holdepunkt i den nye hverdagen.
Trøst barnet når det gråter. Følelser i seg selv er ikke farlige, men det er ikke bra å undertrykke dem. Små barn blir ofte mer stresset når de blir avledet.
Snakk positivt om barnehagen og alle voksne barnet møter, også når du tror at barnet ikke hører. Barn trenger både forutsigbarhet og spennende inntrykk for å glede seg til å gå i barnehagen.
Bruk god tid. La barnet sette tempoet. Barnet trenger tid på erfare at foreldrene går, men kommer tilbake.
Når et barn begynner i barnehage er det mye nytt å lære og venne seg til. Det er nye rutiner, fremmede lokaler og mange nye barn og voksne. Den første tiden kan det være lurt å ikke finne på så mye annet på ettermiddagen og i helgene. Ta det rolig og la barnet samle krefter til nye dager med lek og nye opplevelser.
Vær åpen for nye sider ved barnet!
Du kjenner ditt eget barn bedre enn noen andre. Samtidig kan det hende barnet viser nye sider av seg selv i barnehagen. Akkurat som vi voksne kan oppføre oss annerledes «ute blant folk» enn det vi gjør hjemme, kan barna lære å gjøre nye ting i barnehagen som de kanskje ikke gjør hjemme.
Kanskje de plutselig spiser ting i barnehagen som de ikke vil smake på hjemme eller sovner til en annen rutine enn den de er vant med. I stedet for å sende en lang liste over ting ditt barn ikke gjør, kan barnehagen være en arena for å utvide horisonten.
Avskjeder kan være vanskelige
Mange synes det er vanskelig når man skal si «Ha-det» og gå fra barnet i barnehagen. Det strider mot instinktene våre å gå hvis barnet gråter. For noen går det helt greit, for andre er det vanskelig fra første dag. Det kan også komme vanskelige perioder når barnet blir eldre.
Husk å skille mellom dine egne og barnets følelser. Avskjedene kan være tøffere for foreldrene enn for barnet. Barn leser foreldrenes følelser. Hvis du virker bekymret, kan bekymringen «smitte» over på barnet.
Erfaringen fra barnehagene er at barn som gråter ofte er i full lek kort tid etter at foreldrene er ute av syne. Lag gjerne en avtale med de ansatte om at dere kan ringe dem etter en liten stund og høre hvordan det går.
Du bør også si klart «Ha-det» til barnet at du går – og så gå med en gang. Ikke snik deg ubemerket av gårde, og kom heller ikke tilbake om du hører at barnet roper etter deg. Ta heller kontakt på telefon etter noen minutter.
Det er en naturlig refleks å ville trøste sitt eget barn. Men hvis de ansatte får trøste, styrker det barnets bånd til de ansatte og barnehagen blir et tryggere sted.
Ha en god dialog
Noen ganger går tilvenningen raskt – andre ganger tar det litt tid. Men de aller fleste barn finner seg raskt til rette i barnehagen og vil trives og utvikle seg i selskap med andre barn og flinke ansatte.
Vær engasjert og interessert i det barna gjør i barnehagen, lær navn på de andre barna og de ansatte for å kunne snakke om de barnet ditt er sammen med og det de opplever.
Vær flinke til å evaluere underveis i tilvenningsperioden. Fungerer overgangen til barnehagen godt? Hva kan bli bedre? Her er det viktig at du som forelder melder tilbake til barnehagepersonalet, samtidig som de har ansvar for å involvere deg underveis.
Hvis noe er vanskelig, du er utrygg på noe eller ser at noe ikke fungerer optimalt, snakk med de ansatte om dette. Barnehagene setter pris på tett og god dialog med hjemmet, slik at de best mulig kan møte hvert enkelt barns behov. Å trygge deg som forelder, er den beste måten å trygge barnet på.