Er isen trygg?

Tysvær kommune har ikke noe organisert apparat for å kontrollere eller godkjenne skøyteis på vann og tjern i kommunen. En ansvarlig voksen bør derfor kontrollere om isen er trygg før noen går utpå. 

Når det gjelder isforhold så er det greit å si at 10 cm is er trygg is uansett istype, bortsett fra stavis. Det finnes forskjellige typer is. Stålis, snøblandet is, stavis, osv. Stålisen er sterkest, mens stavisen er svakest og meget skummel. Stavis forekommer på våren før isen forsvinner. Den kan være tykk, men likevel meget usikker.

Man regner at 6-7 cm stålis skal bære en voksen mann på 80-100 kg, men vi vil på det sterkeste fraråde å stole på is som er så tynn. Da vil det gjerne være steder på samme vatnet hvor isen ikke er like tykk. 10 cm stålis regnes imidlertid som trygg is for skøyting/turgåing på mindre vann. Men man bør alltid sjekke istykkelsen på hele vannet før en begynner å gå på skøyter overalt. På større vann bør man vente til istykkelsen nærmer seg 14-15 cm. Også her gjelder regelen om å sjekke hele isflaten.

Vurdering av isforholdene er bestandig vanskelig, spesielt når det er snø på isen. Da kan man aldri få lest isforholdene. Er man usikker, gå sakte frem og bor mange hull. Da vil man også bli godt kjent på vannet. Mørke flekker på isen bør man helst gå rundt. De kan være litt skumle, og spesielt på grunne plasser hvor det er myrbunn. Der kan det oppstå myrgass, som gjøre at isen nesten aldri blir sikker å gå på. Ved siv kan isen til tider være litt usikker. Spesielt når sola har begynt å ta litt ekstra utover våren. Men her er det som regel meget grunt, så man blir stort sett bare bløt på bena. Ved inn- og utløp bør man alltid være meget forsiktig, og helst 2-3 personer hvis man er på ukjent vann. Det å gå gjennom isen hvor det er strømmende vann kan være livsfarlig.

* Tipsene er hentet fra Friluftsrådet Vest