Ringer til 250 tysværbuer over 55 år de neste ukene
Vi har en god oversikt over boligsituasjonen i Tysvær, men trenger mer kunnskap om hva innbyggere tenker om hvordan man vil bo de kommende årene, sier plan- og utviklingssjef John-Fredrik Rognsvaag. Vil man for eksempel fortsette å bo i enebolig livet ut eller ønsker man å flytte til mer lettstelte leiligheter eller lignende. Hvor i kommunen ønsker man å flytte hvis det blir aktuelt, og ønsker man å eie eller leie bolig fremover?
Tysvær kommune har sammen med Prognosesenteret utarbeidet spørsmål som mange tysværbuer nå gis anledning til å svare på over telefon de neste ukene. Det er estimert rundt fem minutters svartid, og Rognsvaag håper at de som blir kontaktet tar seg tid til å svare på spørsmålene som blir stilt. Dette kan hjelpe oss i stor grad når det skal planlegges for nye boliger for seniorer i tiden fremover, og også hvordan vi sammen med utbyggere bør jobbe med boligtilrettelegging i allerede eksisterende boliger i kommunen.
Bolig for livet
Gjennom samarbeid med Tysvær Bygdeblad og i spørreskjema til innbyggerpanelet i Tysvær har kommunen tidligere spurt om noe av det samme, men ikke bare til de godt voksne. Resultatene herfra viser blant annet at av de som svarte kunne flere tenke seg å bo i et bofellesskap i nærområdet inn i alderdommen, de fleste eier sin egen bolig, de fleste er fornøyde med boligen man bor i nå med tanke på å kunne bo der hele livet, de fleste ønsker å fortsatt eie i fremtiden og at mange synes at det er vanskelig å skulle flytte fra boligen sin.
Svarene på telefonundersøkelsen for voksne over 55 år i Tysvær, vil kunne bidra til å styrke kunnskapen om boligpreferanser i enda større grad og gjøre at kommunen kan ha enda bedre grunnlag for god og hensiktsmessig planlegging fremover sammen med utbyggere og Husbanken.
Boligbehovet
Prognosesenteret har gjort en analyse av boligbehovet i Tysvær fremover, og basert på SSBs befolkningsframskriving er det estimert et behov på rundt 60-70 nye boliger årlig de neste 5-10 årene. Økningen i antall eldre vil stå for nesten all befolkningsveksten i Tysvær de kommende årene, ifølge SSB. Dette påvirker det beregnede boligbehovet positivt fordi de eldre i snitt bor færre personer per husholdning. SSBs framskriving viser også en nedgang i antall mennesker under 34 år i Tysvær fremover, og at det trolig blir færre som skal etablere seg på boligmarkedet.
80 % av de eksisterende boligene i Tysvær er eneboliger, mens 60 % av husholdningene er enten aleneboende eller par uten barn. Dette indikerer økt behov for nye leiligheter. Analysene viser også at som i de fleste andre norske kommuner, er flytteaktiviteten i Tysvær fallende med alderen. Blant de som er eldre enn 65 år ser man at flest flytter internt i kommunen.
Prognosesenterets analyser viser også at gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Tysvær er på 20.000 kr og omtrent på nivå med 2015. Dette er omtrent 60 % under landsgjennomsnittet, og vitner ikke om et presset boligmarked. Det er en god balanse mellom det husholdningene har råd til å betale for boligene i Tysvær sammenlignet med det boligene faktisk koster. Basert på skattemeldingene, har medianhusholdningen i Tysvær mulighet til å kjøpe bolig for maksimalt 6 mill. kr. Medianboligen i Tysvær kommune er verdt 3,2 mill. kr. ifølge Prognosesenterets modell. 20 % av husholdningene kan kjøpe bolig for mer enn 10 mill. kr, mens 20 % av husholdningene kan kjøpe for maksimalt 2,9 mill. kr. 10 % av husholdningene kan ikke kjøpe bolig (maks kjøpskapasitet på 0,5 mill. kr).
Disse analysene viser at det trengs en klar boligpolitikk i Tysvær fremover, for å kunne tilrettelegge for en god variasjon av boliger som bygges, sier Rognsvaag. Det er mye som er bra når det gjelder boligsituasjonen i Tysvær, men det er fortsatt mye som gjenstår å utvikle for at både unge og eldre, og de med god og mindre god økonomi kan få bo godt.