Meld fra om oversvømmelse
Mer regn og tettere bebyggelse gjør at vi stadig oftere opplever at kjellere, uteområder og veier oversvømmes når det regner. Meld gjerne inn problemer til oss, men husk at alle tomteeiere har et ansvar for at overvann tas hånd om på en trygg og god måte.
Eier du eiendom?
Eier du en eiendom er du ansvarlig for å håndtere overvann på eiendommen og sikre bygningen mot skader.
Kjelleroversvømmelser
Hvis du har hatt kjelleroversvømmelse i forbindelse med kraftig regnvær, vil vi gjerne høre fra deg. Vi registrerer alle slike hendelser i våre systemer. Slike registreringer hjelper oss å finne eventuelle feil og danner grunnlag for utvelgelse av rehabiliteringstiltak på lengre sikt.
Send henvendelsen din på e-post til post@tysver.kommune.no
Dersom det oppstår skade på bygning eller innbo skal huseier normalt ta dette opp med sitt forsikringsselskap. Forsikringsselskap har anledning til å kreve regress av annen part. Det vil i slike situasjoner være ønskelig at eier eller andre berørte parter har anledning til å dokumentere skader ved hjelp av foto, video eller lignende.
Dette ønsker vi å vite:
- Dato og nøyaktig adresse for hendelsen
- Beskriv hva som skjedde så godt som mulig. Det er spesielt viktig å finne ut hvor vannet kom fra. Kom det opp av sluk eller toalett, eller gjennom gulv, vegg eller åpninger? Var vannet rent eller skittent? Hvor lenge pågikk det? Hvordan løste det seg?
- Send oss gjerne bilder hvis du har dette.
- Nevn også andre forhold du tror kan være relevante. Har det skjedd tidligere? Var det flere andre i området som opplevde det samme?
Oversvømmelser utendørs
Del bilder av oversvømmelser med oss. Vi jobber med å sikre deg mot flomskader og trenger din hjelp. Send oss bilder og videoer av oversvømmelser i forbindelse med kraftig regnvær, eller andre måter regn skaper problemer eller gjør skade. Vi ønsker oss bilder og videoer fra både nå og tidligere år.
Send en e-post til post@tysver.kommune.no med dine bilder av oversvømmelser.
Tette veisluk
Du kan melde fra om tette rister ved å sende en e-post til post@tysver.kommune.no.
Overvannshåndtering
Både kommunen, innbyggere og utbyggere har ansvar for å minske skadene etter styrtregn, og heller bruke vannet til noe nyttig.
Hva er overvann?
Overvann oppstår når det kommer nedbør eller snø smelter. Mye av dette vannet synker ned i grunnen (infiltrerer). Det som ikke infiltrerer, renner bort på overflaten og kalles overvann. Det renner av på tak, veger, parkeringsplasser og andre flater.
Overvannshåndtering er et felles ansvar der både kommunen, utbyggere og innbyggere må bidra. Sammen skal vi redusere skadeomfanget, og hindre at forurenset vann renner ut i vassdrag eller i fjorden.
Privatpersoner og grunneiere
Eier du en eiendom, for eksempel et næringsbygg, enebolig, bolig i borettslag eller sameie, er du ansvarlig for å håndtere overvann på eiendommen og sikre bygningen mot skader.
Tiltak du kan gjøre
- Hvis du finner ut at vann kan komme inn i bygningen, som gjennom lavtliggende vinduer, dører eller i garasjen, bør du sikre eiendommen.
- Sørg for at det finnes steder på tomta der vannet kan trekke ned i jorda. Gress, grus og visse typer belegningsstein lar vannet trenge gjennom og ned i jorda.
- Bevar trær og annen vegetasjon. Trær drikker mye vann og kan tørke våte partier.
- Lag regnbed eller nedsenket areal der overflødig vann kan mellomlagres til det trekker ned i jorda eller renner sakte bort.
- La vannet renne der det renner. Du må avtale med kommunen om du skal endre retningen vannet renner.
- Koble taknedløpet fra avløpsnettet slik at du håndterer vannet på egen tomt. Pass på at det ikke renner mer vann til naboen eller ut i gaten enn før. Du må la vannet trekke ned, samles opp og avledes trygt på egen tomt.
- Sørg for vedlikehold av de overvannsløsningene du allerede har.
- Hvis du bygger nytt eller endrer terrenget på eiendommen, sjekk hvilke krav kommunen stiller til håndtering av overvann.
Utbyggere i plan- og byggesaker
Som utbygger er du ansvarlig for å planlegge, prosjektere og bygge i å følge kravene i VA-normen.
Du er forpliktet til å
- planlegge utbyggingen slik at du sikrer bygningene mot vanninntrengning, både fra overvann og vassdrag.
- se ras, erosjon og andre risikoer i sammenheng med overvann og vassdrag.
- bruke alt aktuelt kunnskapsgrunnlag, stedlige undersøkelser og kartunderlag ved planlegging og prosjektering
Overvann i reguleringsplaner
Det er viktig at det planlegges godt for overvannshåndtering tidlig i prosessen. Det skal settes av nok plass til åpne, multifunksjonelle og helst naturbaserte overvannsløsninger. Arealene skal plasseres riktig i forhold til avrenningsmønsteret.
Forslagstiller skal utarbeide en overvannsplan som sendes inn som en del av dokumentasjonen i reguleringssaken. Overvannsplanen er underlag for bestemmelser og føringer lagt i reguleringsplanen.
Overvann i byggesaker
Løsningene skal prosjekteres av fagfolk med relevant kompetanse og ved samspill mellom både VA-tekniske fag og natur/landskap. Dette sikrer gode løsninger for overvannshåndtering.
Overvann løses åpent og lokalt, slik det kreves av kommuneplanen og er utdypet i VA-normen. Forslagstiller skal utarbeide en overvannsplan som sendes inn som en del av dokumentasjonen i søknad om vann og avløpsarbeid.
Når det gjelder privat vann og avløp, skal en overvannsplan sendes inn som en del av dokumentasjonen i utslippstillatelsen.
Ved spørsmål, ta kontakt med byggesak.