KORT FORTALT
- Drikkevannet i Tysvær tilfredsstiller de strenge kravene i forskrift om vannforsyning og drikkevann (drikkevannsforskriften).
- Drikkevannskildene våre er Ådnavatnet, Måvatnet og Lysevatnet. Kommunen blir også forsynt med vann fra Karmøy og Haugesund. Skjoldastraumen blir forsynt fra Skjoldastraumen vannverk. Hinderåvåg og Nedstrand blir forsynt fra Hinderåvåg vannverk. Resten av kommunen blir forsynt fra Tysværvåg vannverk, Førre vannverk (Haugesund) og Gismarvik vannverk (Karmøy).
- Vann er en sårbar ressurs, og det er kostbart å produsere drikkevann og rense avløp. En god grunnholdning om å ikke sløse med drikkevannet vil alltid hjelpe. Her finner du tips og fakta om vannsparing.
Vannkvalitet
Har du spørsmål om vannkvaliteten, ta kontakt på post@tysver.kommune.no.
Vannsparing
Det er mange gode grunner til at du skal spare på vannet – både for lommeboka og for miljøet.
Det ligger mye arbeid bak vannet som kommer ut av krana. For å få rent vann må vi bruke kjemikalier, strøm og energi. Mer jobb skal til for å rense det skitne vannet etterpå.
Å frakte vannet til og fra hjemmet ditt krever mye energi. Vannet renner ikke av seg selv fra vannkilden, og det renner heller ikke til renseanlegget på egenhånd. I disse prosessene brukes det mye strøm som kommunen betaler for. Og hvis du bruker mye oppvarmet vann, så stiger også din egen strømregning.
Vann til spille - spar på dråpene
Visste du at dersom en kran er lekk og drypper én dråpe i sekundet hele året, så går det med 7000 liter vann? Og at et rennende toalett faktisk kan lekke over 400 000 liter vann i året?
Det skal ikke så mye til for å stoppe slike lekkasjer. Og det er gode grunner til å gjøre enkle tiltak for å sørge for at det rene vannet ikke går til spille. Hvis du har vannmåler i boligen din, vil en liten lekkasje i tillegg forhøye årsgebyrene dine for vann og avløp.
Dette kan du gjøre for å bidra til sparing
- Ta kortere dusjer og skru av vannet mens du tar på såpe eller sjampo.
- Skru av krana mens du pusser tennene.
- Bruk øko-program på oppvaskmaskinen hvis den har det.
- Vent med klesvasken til vaskemaskinen er helt full.
- Bruk den "lille knappen" på toalettet når du trekker ned.
- Sett en mugge med vann i kjøleskapet, så slipper du å la vannet renne for å få det kaldt.
- Unngå å vaske bilen ofte.
Gode tips om hagevanning
- Ikke vann plenen. Det gjør ikke noe om gressplenen blir litt gul. Den klarer seg. Plenen er robust og tåler tørke. Skal du vanne bør du prioritere blomster og busker.
- La gresset få litt lengde, da klarer det seg bedre uten vanning.
- Vann helst om morgenen eller kvelden når solen ikke varmer like mye. Vanner du i solskinn vil det meste av vannet fordampe.
- Vann med kanne eller bøtte, ikke hageslange. En vannspreder bruker ca. 1000 liter vann i timen.
- Sørg for at utendørskraner ikke lekker.
Misfarget vann
Kunder kan til tider oppleve å få misfarget vann i kranen. Det er svært sjelden det medfører helserisiko å drikke vannet. Kommunen tar jevnlige prøver av drikkevannet ved flere prøvepunkter. Når vannprøver viser avvik som medfører helsefare vil innbyggerne bli varslet.
Hvorfor er vannet brunt?
- Spyling av vannledningen er den vanligste grunnen. Dette gjøres av kommunen med jevne mellomrom, for å vedlikeholde vannledningsnettet og sikre god kvalitet på drikkevannet. Når spylingen er planlagt vil du som innbygger bli varslet.
- En annen årsak til misfarget vann kan være endringer i hastighet eller retning på vannstrømmen i ledningsnettet.
- Misfarget vann kan komme fra din private stikkledning innen- eller utendørs. Stikkledningen er den delen av ledningen som går fra den kommunale ledningen til ditt hus.
- Uvanlig stort forbruk i området du bor i kan også føre til misfarget vann, for eksempel ved vannlekkasje eller slukking av brann.
Hva kan jeg gjøre?
- La kaldtvannet renne, da blir det ofte klart etter en stund. La vannet renne i til det blir klart.
- Unngå å skru på varmtvannet til misfargingen er borte slik at det misfargede vannet ikke kommer inn i varmtvannsberederen.
- Vent med å bruke oppvaskmaskin og vaskemaskin til vannet er klart igjen.