3 Valg og sammensetning
Eldrerådet består av 5 medlemmer + 1 politisk representant (se eget avsnitt). I tillegg oppnevnes det inntil 5 varamedlemmer i numerisk rekkefølge. Blant rådets medlemmer skal hvert kjønn være representert med minst 40%.
Kommunestyret velger medlemmer til eldrerådet. Rådet velger selv leder og nestleder i det første møtet.
Valgperioden for eldrerådet er fire år. Nytt eldreråd skal velges hver høst etter at kommunestyre- og fylkestingsvalget er gjennomført.
Eldrerådet kan bli valgt på det første møtet, men det er det ikke krav om. Dersom eldrerådet ikke velges på det første møtet til nytt kommunestyre, utvides funksjonstiden til det sittende rådet. Utvidelsen av funksjonstiden gjelder ikke lenger enn til årsskiftet. Dette betyr at kommunestyret må ha valgt et nytt råd innen årsskiftet det året det er kommunestyre- og fylkestingsvalg.
Kommunen gir informasjon til organisasjoner som representerer eldre om at de har rett til å foreslå medlemmer til rådet. Eldrerådet bør være bredt sammensatt og bestå av personer med ulik erfaring og bakgrunn.
Enhver eldre person kan velges til å sitte i rådet. Flertallet av medlemmene i eldrerådet skal på valgtidspunktet ha fylt 60 år. Pårørende til eldre kan dermed også velges til å sitte i eldrerådet.
Kommunestyret oppnevner en politisk representant og en vararepresentant, utgått fra formannskapet, som har møte-, tale- og forslagsrett i rådet. I tillegg til leder og nestleder i rådet, skal den politiske representanten være bindeleddet inn mot kommunestyret og andre politiske utvalg.