Om Tysvær

Tysvær kommune er sentralt plassert på Haugalandet og grenser mot kommunene Haugesund, Karmøy, Bokn, Sveio og Vindafjord. Kommunesenteret Aksdal ligger ca. 13 km øst for Haugesund. Aksdal er et sentralt kommunikasjonsknutepunkt som knytter helårsveien E 134 over Haukeli til Oslo sammen med E39, kyststamveien mellom Stavanger og Bergen.

Tysvær kommune er kjent for sin flotte og vekslende natur. Mange fjorder river opp landskapet og former en kystlinje på hele 220 km. Aksdal er kommunenes sentrum med kjøpesenter, rådhus, turistinformasjon, boligområder og flere nye boligprosjekter på gang.

I kommunen er det flere store næringsparker med spennende næringsutvikling og attraktive arbeidsplasser.

Haugesund er nærmeste by ca. 15 minutt fra Aksdal, og Haugesund Lufthavn Karmøy er en halvtimes kjøretur unna.

Kart over Tysvær - Klikk for stort bilde

 

Fakta og tall

Kommunenummer: 1146
Organisasjonsnummer.: 964 979 812

Innbyggere 4. kvartal 2023: 11 570
Areal: 425,3 km2

Total kystlinje: 220 km.
Jordbruksareal: 55 km2
Skogareal: 168 km2
Ferskvatn: 26 km2

Trykk her for å få opp kart

Om kommunevåpenet - Tysværhegren

Da Tysvær kommune på 1980-tallet skulle bestemme motiv for kommunevåpen, ble mange forslag vurdert. Ett av disse var gråhegren som finnes i store deler av Tysvær. Hegren var etter gammelt brukt som symbol på de som kom fra Tysvær. Tysværbuen ble sett på som fattige og måtte slite for å finne levevei i et karrig landskap. 

Kommunestyret bestemte seg for hegresymbolet, og valgte dermed det motivet som hadde vært symbol på fattige kår og oftest brukt negativt. Man skulle ikke skjemmes over fortiden, men tvert i mot gjøre hegren til et hedersmerke, og slik er det blitt, i dag er tysværhegren symbolet på velstand og fremgang.