Om Tysvær

Tysvær kommune er sentralt plassert på Haugalandet og grenser mot kommunene Haugesund, Karmøy, Bokn, Sveio og Vindafjord. Kommunesenteret Aksdal ligger bare 13 km sør-øst for Haugesund. Aksdal er et sentralt kommunikasjonsknutepunkt som bind helårsveien E 134 over Haukeli til Oslo sammen med E39, kyststamveien mellom Stavanger og Bergen.

Natur, næring i utvikling og attraktive boligområder

Tysvær kommune er kjent for sin flotte og vekslende natur. Mange fjorder river opp landskapet og former en kystlinje på hele 220 km. Aksdal er kommunenes sentrum med kjøpesenter, attraktive boligområder og flere nye prosjekter på gang, her ligger også rådhuset og turistinformasjonen. Fra Aksdal er det ca. 15 minutters kjøretur til Haugesund, som er nærmeste by.

Kart over Tysvær - Klikk for stort bilde

Fakta og tall

Kommunenummer: 1146
Organisasjonsnummer.: 964 979 812

Innbyggere per 01.07.2020: 11 179
Areal: 425,3 km2

Total kystlinje: 220 km.
Jordbruksareal: 55 km2
Skogareal: 168 km2
Ferskvatn: 26 km2

Trykk her for å få opp kart

Om kommunevåpenet - Tysværhegren

Da Tysvær kommune på 1980 tallet skulle bestemme motiv for kommunevåpen, ble mange forslag vurdert. Ett av disse var gråhegren som finnes i store deler av Tysvær. Hegren var etter gammelt brukt som symbol på de som kom fra Tysvær. Tysværbuen ble sett på som fattige og måtte slite for å finne levevei i et karrig landskap. Når de fra nabokommunene så en hegre stå på et skjær eller fly forbi da de gjerne med ett nedsettende flir " se, der er en Tysværbu".

Da kommunestyret i Tysvær bestemte seg for symbolet, valgte de det motivet som hadde vært symbol på fattige kår og oftes brukt med negativ mening. Man skulle ikke skjemmes over fortiden, men tvert i mot gjøre hegren til et hedersmerke, og slik er det blitt, i dag er tysværhegren symbolet på velstand og fremgang.