Retningslinjer for salgs- og skjenkebevilling i Tysvær kommune for perioden 1.10.2024 – 30.09.2028

5 Saksbehandling, gebyr og kontroll

Sal av alkoholhaldig drikk skal berre skje på bakgrunn av kommunalt løyve, jf. alkohollova § 3-1.

5.1 Saksbehandling

Kommunen skal utøve sin bevillingspolitikk innenfor alkoholloven og alkoholforskriften sine rammer.

Salg og skjenking av alkoholholdig drikke kan bare skje på grunnlag av kommunal bevilling. Ved søknad om alminnelig skjenkebevilling skal følgende dokumentasjon legges ved søknaden:

  • firmaattest, ikke eldre enn 2 måneder, for alle selskap som er involvert i driften
  • dokumentasjon på at styrer og stedfortreder har bestått kunnskapsprøven
  • dokumentasjon på at styrer og stedfortreder er ansatt i bedriften
  • skisse over skjenkeareal inne og ute
  • kopi av overdragelsesavtale ved eierskifte
  • internkontrollrutiner

Søknader blir ikke behandlet før all nødvendig dokumentasjon er levert inn.

Kommunen plikter å innhente uttalelse fra politi og sosialtjenesten. Andre aktuelle offentlige myndigheter det kan være aktuelt å innhente opplysninger fra er skatte- og avgiftsmyndigheter samt mattilsynet.

5.2 Omsetnings- og bevillingsgebyr

Alle som har en salgs- eller skjenkebevilling skal hvert år sende inn en omsetningsoppgave og betale et bevillingsgebyr til kommunen. Størrelsen på gebyret avhenger av hvor mange liter alkohol som omsettes. Alle bevillingshavere må melde dette inn digitalt. Fristen for å levere omsetningsoppgaven er 1. mars hvert år. Satsene fastsettes årlig av nasjonale myndigheter.

Gebyr ved søknad om ambulerende bevilling (lukket lag): kr. 400,-

Gebyr ved søknad om bevilling for enkeltanledning:

  • Inntil 100 deltagere: 600,-
  • Inntil 300 deltagere: 1750,-
  • Over 300 deltagere: 2500,-

Går arrangementet over flere dager kommer det et tillegg på kr. 500,- per dag.

5.3 Kontroll og veiledning med salg og skjenking

Kommunen er pliktet til å tildele salgs- og skjenkesteder prikker ved regelbrudd etter et fastsatt system. Regler for lengde og tidspunkt for inndragelse er likt for alle. 

Reglene for gjennomføring av salgs- og skjenkekontroller følger av alkoholforskriften sine bestemmelser. Salgs- og skjenkestedene skal kontrolleres så ofte som behovet tilsier. Hvert sted skal kontrolleres minst en gang årlig. Kommunen skal årlig utføre minst tre ganger så mange kontroller som de har salgs- og skjenkesteder.

Skjenke- og salgskontrollene i Tysvær kommune blir utført av NoRoSun skjenke- og salgskontroll. NoRoSun er et interkommunalt skjenkekontrollsamarbeid som også fører også tilsyn med salg av tobakksvarer.

Kommunen skal gi nødvendig råd og veiledning til bevillingshaver, styrer og stedfortreder, slik at omsetningen av alkohol kan skje i samsvar med regelverket, og på en slik måte at alkoholpolitiske og sosiale hensyn ivaretas.

5.4 Prikktildeling og inndragning av salgs- og skjenkebevillinger

Alkoholforskriften har regler om standardiserte reaksjoner i form av prikktildeling ved brudd på regelverket eller på vilkår i bevillingen. Sanksjoner som prikktildeling, eller inndragelse av salgs- og skjenkebevillingen, kan bare skje på grunnlag av en skjenkekontroll gjennomført i henhold til kapittel 9 i alkoholforskriften, eller en formell rapport fra andre myndigheter.

Dess mer alvorlig bruddet er, dess flere prikker plikter kommunen å gi. Likeartede brudd skal vurderes som et enkeltbrudd, men flere likeartede brudd under en kontroll kan indikere at det foreligger skjerpende omstendigheter som gir grunnlag for flere prikker. Hvilket type lovbrudd som gir prikker, og hvor mange prikker bruddet kvalifiserer til går fram av alkoholforskriften § 10-3.

Dersom bevillingshaver i løpet av en periode på to år er tildelt til sammen 12 prikker, skal kommunestyret inndra bevillingen for et tidsrom på én uke. Dersom det i løpet av toårsperioden blir tildelt flere enn 12 prikker skal kommunestyret øke lengden på inndragningen tilsvarende.

Ved beregning av toårsperioden skal overtredelsestidspunktene legges til grunn.