Vannforvaltning

Målet i vannforskriften og med vannarbeidet er at alle vannforekomster skal ha minst «god» økologisk og kjemisk tilstand. Kort forklart «rent og godt vann».

Vannforskriften

I arbeidet med vannforskriften er heile landet delt inn i vannregioner og vannområder. Tysvær er hovedsakelig med i Rogaland vannregion, og Haugaland vannområde. Det er utarbeidet en regionalplan for vannforvaltning for Rogaland vannregion. Les mer om de ulike vannforekomstene og se miljøstatus på de ulike her.

Flere av vannforekomstene i Tysvær kommune oppnår per i dag ikke god nok miljøtilstand, og dette må det arbeides videre med.

Ønsker du mer informasjon om arbeidet med vannforskriften, regionalplan for vannforvaltning, eller regionalt tiltaksprogram, les mer på nettsiden "vannportalen".

Inngrep langs og/eller i vassdrag

I vannressursloven § 8  står det at ingen må iverksette vanndragstiltak som kan være til nevneverdig skade eller ulempe for noen allmenne interesser uten tillatelse. Allmenne interesser er også naturverdier. Det er Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) som skal vurdere om tiltaket vil få så store konsekvenser at det må søkes om konsesjon. Selv om tiltaket er lite må det vurderes om det kan få konsekvens for fisk eller andre ferksvannsorganismer. Tiltak det må søkes om kan til for eksempel være graving i bekk, omlegging eller lukking av bekk.

Dersom det er anadrom fisk (laks og ørret) i vanndraget er det Fylkesmannen i Rogaland som behandler søknaden. Dersom det er innlandsfisk i vassdraget er det fylkeskommunen som skal behandle søknaden. Mer informasjon og søknadsskjema finn du på Statsforvalteren i Rogaland sine nettsider her. 

Gjennom vannressursloven er kantvegetasjon langs vassdrag med årssikker vannføring vernet. Dette vegetasjonsbeltet er levested for planter og dyr og motvirker avrenning mot vassdraget. Kantvegetasjon spiller derfor en viktig rolle for biologisk mangfold og vannkvalitet. Loven spesifiserer ikke hvor mange meter kantvegetasjonen skal være, men legger til grunn at den skal være bred nok til at den økologiske funksjonen blir opprettholdt. I nydyrkingsforskriften er grensen satt til 6 meter. Kantvegetasjon kan vedlikeholdes, men altså ikke fjernes.

Lovverk:

Algeoppblomstring/cyanobakterier

Spesielt i næringsrike ferskvann har det forekommet oppblomstring av potensielt giftige cyanobakteriar, også kalt blågrønne alger. Dette viser seg ofte som en skarp grønn/blå blomstring i vannet. Ved mistanke kan du kontakte kommunen. Ved en slik oppblomstring skal man ikke drikke vannet, bade eller la dyr drikke vannet. Vannet kan være giftig.

Les mer om cyanobakterier på Folkehelseinstituttet sine nettsider

Du kan også finne nyttig informasjon i denne brosjyren, utarbeidet av FHI (PDF, 367 kB)