Oppblomstring forekommer oftest i næringsrike innsjøer, og skjer helst i perioden juni – oktober. Cyanobakterier kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer, og kontakt med toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninger.
Det er tidligere år påvist oppblomstring av cyanobakterier i følgende vann i kommunen: Aksdalsvatnet, Fuglavatnet, Våråvatnet, Storavatnet (Nes), Steinbruvatnet, Vatlandsvatnet, Erlandsvatnet, Storavatnet i Søre Tysvær og i basseng F Stakkestadvatnet.
Når det har vært en oppblomstring av cyanobakterierer i et vann, er det sannsynlig at man kan få en ny oppblomstring på et senere tidspunkt, på bakgrunn av forholdene i det konkrete vannet. Oppblomstringer skjer ofte ved økende temperatur og ved tilstrekkelig tilgang på næringsstoffer.
Tysvær kommune har ikke klart å finne konkrete kilder til oppblomstringene, men jobber tverrsektorielt og i samarbeid med NIVA (Norsk institutt for vannforskning) for å se på problemstillingen.
Det ble i 2022 gjort en kartlegging av Aksdalsvatnet og Våråvatnet av firmaet Faun, for å avdekke eventuelle problemer knyttet til eutrofiering. Resultatene viser at Aksdalsvatnet hadde "svært god tilstand" mens Våråvatnet hadde "svært dårlig tilstand".
Vi oppfordrer innbyggere og hytteeiere som har privat drikkevannskilde om å ta regelmessige vannprøver, samt at man observerer at vannet er klart og rent før bading.
Anbefalinger for vann med påvist/tidligere påvist cyanobakterier:
• Ikke bruk vannet som drikkevann eller til matlaging, både til mennesker og dyr
• Bading frarådes der det er stor ansamling av cyanobakterier, altså at vannet er synlig grønt eller at siktedypet er mindre enn 0,5 meter. Dyr drikker ofte av vannet ved bading, vær obs på dette.
• Eksponering for giftstoff ved inntak av fisk eller skalldyr fra vann med giftproduserende cyanobakterier er mulig, men det er usikkert om dette medfører en helsemessig risiko. Det er mest sannsynlig at en vil kunne finne giftstoffer i mage-tarmsystemet og ikke i kjøttet i fisk. Dersom man spiser fisk fra vann med cyanobakterier, anbefales det derfor å rense fisken godt og kun spise kjøttet.
• Hvis man fisker i vannet er det også viktig med god rengjøring av fiskeutstyret slik at organismene ikke spres med til andre fiskevann. Samme anbefaling gjelder bruk av båter.
Ta gjerne kontakt om du ser tegn til oppblomstring i vann i Tysvær.
Tysvær kommune oppfordrer alle om å observere kvaliteten på badevann både i ferskvann og sjøvann, og melde inn bekymringer til kommunen på vakttelefon 950 92 219.
Rapportering via app
Det er også mulig å melde inn mistanke om oppblomstring av blågrønnalger via en app utarbeidet av NIVA (Norsk institutt for vannforskning). Mer informasjon fra NIVA om hvordan melde inn mistanke om blågrønnalger
Slik kan en oppblomstring se ut