Hvem har rett på barnekoordinator?
Familier som har eller venter barn med alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne, og som har behov for langvarige, sammensatte eller koordinerte helse- og omsorgstjenester samt andre velferdstjenester, har rett til en barnekoordinator, jf. pasient- og brukerrettighetsloven § 2-5 c.
Kommunen har ansvar for å oppnevne en barnekoordinator, slik det fremgår av helse- og omsorgstjenesteloven § 7-2 a.
Plikten for kommunen til å tilby barnekoordinator gjelder frem til barnet fyller 18 år. Kommunen kan imidlertid velge å forlenge tilbudet også etter fylte 18 år. En barnekoordinator kan tildeles allerede før barnet er født.
For å ha rett på en barnekoordinator må barnet ha en alvorlig sykdom, skade eller nedsatt funksjonsevne. Dette kan være somatisk, psykisk, fysisk, sosial, kognitiv eller sensorisk i natur. Det er ikke et krav at barnet må ha fått en diagnose.
En helhetsvurdering må foretas for å avgjøre om barnets eller ungdommens tilstand er alvorlig. Det er sentralt hvilken negativ påvirkning sykdommen, skaden eller den nedsatte funksjonsevnen har på barnets eller ungdommens helsetilstand og hjelpebehov. Det må også vurderes hvilke konsekvenser tilstanden kan ha, som redusert funksjons- og mestringsevne, invaliditet, sykdomsutvikling, smerter eller begrenset livsutfoldelse. Sentrale vurderingstemaer inkluderer om tilstanden vil medføre tap av vesentlige kroppsfunksjoner eller sanser.