Badevannskvalitet juni 2025

Det ble tatt badevannsprøver på utvalgte lokasjoner i Tysvær kommune 26.juni, og prøvene er nå analysert.

I sommermånedene tester Tysvær kommune kvaliteten på badevannet på utvalgte badeplasser. Disse er Dragavika, Notaflot, Leirå, Aksdalsvatnet og Fuglavatnet. 

Det måles for intestinale enterokokker og Escherichia coli (E-coli), og badeplassene klassifiseres med utgangspunkt i EUs regelverk, med kategoriene utmerket, god, tilstrekkelig og dårlig.

Analysene viser høye verdier for E.coli i Dragavika og Leirå på måletidspunktet. Kommunen har tatt kontrollprøver og avventer disse. 

I Norge er risikoen for å bli syk ved bading normalt liten. En del områder mottar imidlertid lokaliserte eller diffuse utslipp av avløpsvann fra omliggende bebyggelse, industri eller jordbruk, noe som kan føre til overføring av smittsomme sykdommer og fremkalling av allergiske reaksjoner.

Mage-tarminfeksjoner eller akutte luftveisinfeksjoner er mest vanlig. I tillegg kan slike forurensninger gi sårinfeksjoner/slimhinneinfeksjoner eller fremkalle hudirritasjoner/­allergiske reaksjoner ved hudkontakt under bading. I tillegg kan det forekomme oppblomstring av cyanobakterier, såkalte blågrønnalger. Cyanobakterier kan produsere toksiner (giftstoffer) og lukt- og smaksstoffer. Kontakt med toksinene kan gi hudirritasjoner og forgiftninge.

Generelt gjelder at dersom vannet ser stygt og forurenset ut, bør man avstå fra å bade. Ofte er det mest forurenset vann like etter større mengder nedbør, og da særlig der badeplassen ligger i nærheten av elveoser.

Badevannskvalitet juni 2025
Badeplass Vannkvalitet
Dragavika Dårlig
Notaflot Tilstrekkelig
Leirå Dårlig
Aksdalsvatnet- Frakkagjerddalen God
Fuglavatnet Utmerket

Mer informasjon om måling av badevannskvalitet finner du her.

Generell informasjon om badevann, blågrønnalger og svømmekløe finner du her