Elevråd
Alle skoler skal ha et elevråd der elever fra 5.-7.trinn er representert, det er slått fast i opplæringsloven. Elevrådet skal fremme fellesinteressene til elevene på skolen og arbeide for å skape godt lærings- og skolemiljø.
Elevrådet har også med seg en lærer til å bistå dem i arbeidet. Elevrådet skal samle inn innspill og forslag fra de andre elevene i klassen eller på skolen. De skal også få informasjon fra rektor om regler, planer og økonomi. Elevrådet har ansvar for å viderebringe forslag fra elevene om det de mener kan bli bedre på skolen, til lærere og ledelse på skolen.
Elevrådet har to representanter i skolens samarbeidsutvalg og skolens skolemiljøutvalg
Demokrati i skolen
Skolen skal fremme læring av demokrati. Opplæring gjennom demokratisk praksis handler om den forståelsen elever får av demokrati gjennom ulike former for medvirkning og avgjørelser i fellesskapet, for eksempel i elevrådet. Elevrådet er elevenes formelle demokratiske organ, hvor de skal nå fram med sine meninger.
Elevrådet er en viktig arena for å trene demokratiske prinsipper i praksis. De som engasjerer seg i elevrådsarbeid, får mange fine erfaringer som kan være nyttige senere i livet.
Hva gjør en elevrådsrepresentant?
Opplæringsloven krever at trinnene 5.-10. skal ha elevrepresentanter i elevrådet. Representantene blir valgt senest tre uker etter skolestart.
Elevrådsrepresentantene må både få og gi informasjon for å gjøre en god jobb. Representanten snakker med andre elever om meninger og forslag de har, og får tid i klassen til å diskutere aktuelle saker for elevrådet. Representanten har ansvar for å bringe denne informasjonen videre til rektor og lærere, og tar med seg informasjon tilbake til klassen om ting som er blitt besluttet og planer som er lagt.
Aktuelle tema og saker for elevrådet:
- Trivsel og godt læringsmiljø
- Fysisk utemiljø
- Barnas kommunestyre
- Trivselstiltak og arrangement
- Renhold