Verktøy som ChatGPT og andre KI-baserte programmer har blitt stadig mer tilgjengelige, og mange elever bruker disse aktivt – både i og utenfor skoletiden.
Vi må alle henge med i utviklingen, og den skjer raskt. Den er også en del av skolen og det er ingen tvil om at KI kan være et nyttig hjelpemiddel for læring, refleksjon og idéutvikling. Vi jobber for at elevene lærer seg å bruke KI på en nyttig måte, som en del av læringsprosessen. Samtidig er det også slik at noen elever bruker slike verktøy til å levere inn tekster og oppgaver som de i liten eller ingen grad har skrevet selv. Dette regnes som juks, på lik linje med å kopiere tekster fra nettet eller ved å få andre personer til å gjøre skolearbeidet for seg.
Følgende er å finne inne på UDIR sine sider:
«Temaer knyttet til KI er relevant å inkludere som en del av elevenes opplæring i ulike fag. Dette kan være innenfor områder som teknologi, personvern, kildekritikk, opphavsrett, algoritmisk tenkning, programmering og etikk. Det er viktig at elevene kjenner til hva KI som teknologi er, og at de har praktiske ferdigheter for å kunne bruke det. De bør være i stand til å handle med etisk bevissthet, og kritisk reflektere over hvilke konsekvenser teknologien har for individet og samfunnet»
KI kommer mer direkte inn i elevenes hverdag i form av nye verktøy. Dette kan ha både negative og positive konsekvenser. Generativ KI (språkmodeller) har så langt utfordret skriftlige vurderingsformer og skriveopplæring. Den raske utviklingen har vært krevende å håndtere for de som jobber i skolen. KI har potensiale for å støtte lærernes arbeid og elevenes læring. Her finnes det ikke enkle svar, men dette krever at lærerne og skolene bruker sitt profesjonsfaglige skjønn, og gjør seg erfaringer sammen. Vurderingene vil være knyttet til elevenes alder og modenhet, og til faglig og pedagogisk nytteverdi».
Vi ser et felt i lynrask utvikling og skolen forholder seg til dette på blant annet følgende måte:
- Vi jobber med å gjøre elevene bevisste på hva som er tillatt og ikke, og hvordan KI kan brukes på en ansvarlig og læringsfremmende måte.
- Vi vil i større grad ha muntlig oppfølging og faglige samtaler i etterkant av innleveringer, for å sikre at elevene forstår og kan stå for det de leverer.
- Oppgaver vil i noen tilfeller tilpasses slik at KI i mindre grad kan brukes til å løse dem uten egen innsats.
- Lærere vil kunne ta stikkprøver av elevers innleverte arbeid. Vi undersøker ved mistanke, men også sporadisk uten mistanker
- Ved mistanke om juks med KI, vil eleven bli fulgt opp i henhold til skolens rutiner for fusk og plagiering.
Vi ber om dere foresattes hjelp med å snakke med elevene om dette hjemme – både om mulighetene, men også om utfordringene ved bruk av KI. Sammen ønsker vi å bidra til at elevene utvikler digitale ferdigheter og bruker dem på en etisk, nyttig og ansvarlig måte.