Hjemmeundervisning

I Norge har barn opplæringsplikt, og denne opplæringen må ikke nødvendigvis skje i offentlig grunnskole.

For å starte hjemmeundervisningen må foresatte sende et informasjonsbrev til kommunen. Hjemmeundervisning betyr at foreldrene underviser barna sine selv. Kommunen fører tilsyn med hjemmeundervisningen i samarbeid med foreldrene og kan også kalle inn barnet eller ungdommen til prøver. Hvis kravene til hjemmeundervisning ved loven ikke er tilfredstillende skal kommunen kreve at barnet begynner på skolen. 

Tilsyn med hjemmeundervisning er hjemlet i opplæringsloven §2-13..

Målgruppe

Foreldre til elever i grunnskolen som ut fra ideologiske og/eller religiøse/livssynsmessige grunner ser hjemmeundervisning som det beste for barna.

Vilkår

Det blir ikke krevd formell pedagogisk kompetanse. Innholdet i undervisningen må følge de vilkårene som er gitt i opplæringsloven med forskrifter.

Det må trekkes grenser mellom privat hjemmeundervisning og skolevirksomhet. Om man underviser barna til andre, er det skolevirksomhet som må godkjennes av departementet.

Pris for tjenesten

Kommunen har ikke plikt til å holde elevene med lærebøker og undervisningsmateriell når de får hjemmeundervisning. Retten til hjemmeundervisning gir ikke rett til økonomisk kompensasjon fra kommunen.

Elever som får hjemmeundervisning, har ikke rett til spesialundervisning.

Permisjon fra pliktig opplæring

Permisjon fra pliktig opplæring er regulert i Opplæringslova §2-11.

Les mer på siden vår om elevpermisjon.

For permisjon utover 14 dager (10 skoledager), skal foresatte sende søknad om permisjon til skolen.

Hvis permisjonen blir innvilga sender rektor med svaret sammen med skjemaet "stadfesting av hjemmeundervisning". Dette skjemaet skal fylles ut og sendes til aktuell skole v/rektor før eleven blir tatt ut av undervisningen.