Biologisk mangfold

Biologisk mangfold er det mangfoldet av liv som finnes på jorda. Begrepet omfatter både de levende organismer (artene), naturtypene (økosystemene) disse artene lever i, og det genetiske mangfoldet innen de enkelte artsgrupper. Sagt på en enklere måte: Biologisk mangfold er planter og dyr og deres leveområder, den levende naturen omkring oss.

Norsk rødeliste over truete arter

Norsk rødliste 2021 er den offisielle listen over arter som er truet i Norge. Disse er del inn i følgende kategorier:

  • RE: Regionalt utrydda
  • CR: Kritisk truet
  • EN: Sterkt truet
  • VU: Sårbar
  • NT: Nær truet
  • DD: Dårlig datagrunnlag
  • LC: Utenfor fare

Arter som er i kategorien CR, EN og VU er regnet som ”rødlistet”. IUCN er den internasjonale rødlistevurderingen. Mer om rødlistede arter kan du finne her på Artsdatabanken sin nettside.

Fremmede arter

I motsatt ende av skalaen har man de fremmede artene. Dette er arter som befinner seg i områder der de naturlig ikke hører hjemme. Når en fremmed art truer det opprinnelige biologiske mangfoldet og/eller truer helsen til husdyr eller nytteplanter, er det en fremmed skadelig art. Her finner du fremmedartlisten på Artsdatabanken sin nettside.

Mer informasjon kan du også finne på følgende linker:

Verna områder

Det er flere områder i Tysvær kommune som er vernet. Områdene som er verna etter den tidligere verneforskriften er det Statsforvalteren i Rogaland som har ansvaret for. I tillegg ligger det et verna vassdrag i kommunen, ”Haugevassdraget”, dette er vernet gjennom rikspolitiske retningslinjer.

Utvalgte naturtyper og prioriterte arter

Gjennom naturmangfoldloven er det åpnet for at det gjennom forskrift kan defineres ”utvalgte naturtyper” og ”prioriterte arter”. At en naturtype er utvalgt gir et ekstra vern, men ikke like sterkt som et vernet område. I Tysvær er følgende utvalgte naturtyper registrert;  kystlynghei og hule/gamle eiketrær.

Artsobservasjoner

Gjennom Artsdatabanken sin kartløsning ”Artsobservasjonar” kan både frivillige og profesjonelle melde inn observasjoner av arter. Kommunen benytter seg av denne informasjonen i sammenheng med arealplanlegging og forvaltning.

Kartbaser

I Miljødirektoratet sin kartdatabase ”Naturbase” kan man få oversikt over de naturvernområder og kulturlandskap som er Tysvær kommune. Her finner du også oversikt over verneområder og de utvalgte naturtypene.
 

Kartdatabasen - Temakart Rogaland, har også mye nyttig informasjon.

Rapporter

I 2018 kartla Rådgivende Biologer på oppdrag fra Tysvær kommune sjøørretbekker i Skjoldafjorden. Prosjektet ble støttet av Statsforvalteren i Rogaland, Rogaland fylkeskommune, og var et samarbeid med Tysvær Jeger og Fiskeforening og Haugaland vannområde.

I 2018 kartla Rådgivende Biologer på oppdrag fra Tysvær kommune, Årvikelva. Prosjektet var støtta av Fylkesmannen i Rogaland. I Årvikelva lever den eneste kjente bestanden av rødelistet elvemusling i kommunen.

I 2022 kartla Norce ytterligere 8 bekker/elver i kommunen. Prosjektet var støttet av Statsforvalteren i Rogaland og Rogaland fylkeskommune.

Her kan du lese rapporter fra de overstående kartleggingene: