Å spille saksofon i Tysvær kulturskole
Saksofon er et populært Instrument, som gir stor glede for store og små. Opplæring skjer fra 3.klasse i Tysvær kulturskole.

Instrumentet tilhører treblås familien, da man blåser i et munnstykke med treflis. Det finnes mange ulike typer saksofoner (sopran, alt, tenor og baryton). Normalt skjer opplæringen på altsaksofon. Dette ut fra praktiske hensyn (størrelse og tyngde).

Saksofon er mest brukt innen stilarter som jazz, blues, pop og rock, funk mm. Instrumentet forekommer også innen klassisk musikk. Saksofon er en viktig del av mange forskjellige orkester/ensembler; Janitsjar korps, storband, symfoniorkester mm.

Instrument
Man kan leie saksofon i kulturskolen. Ved ønske om kjøp av egen saksofon, kan det være lurt å rådføre seg med læreren for å få et godt instrument. Normalt kjøper de fleste eget instrument etter 2-3 år. Instrumentet er relativt rimelig i innkjøp.

Samspill
Generelt er samspill obligatorisk for elever på treblåsinstrument. Det er veldig viktig å få trening i samspill for denne elevgruppen, pga. intonasjon, klang og rytme. Tysvær kulturskole har et eget saksofonensemble, som øver på onsdag ettermiddag.

I ensemblet lærer vi av hverandre, får idéer fra lærer og de andre medelevene. Vi oppdager hva det vil si å virkelig lytte, spiller vekselspill, samspille rytmisk og musikalsk – og søke å spille så reint og samstemt som mulig. Målet er å være levende i musikken og framførelsen. Læring er gøy og det er alltid spennende å se hvilke resultater vi kan få til sammen, med felles innsats.

Normalt blir man med i saksofonensemblet fra 2-3 år. Saksofonensemblet samarbeider ofte med tilsvarende grupper i Haugesund og Karmøy.

Lærebøker
Hver elev vil få en egen saksofonskole som danner grunnlaget for note- og rytmelæring. Midt i blinken 1,2 og 3, er eksempel på en slik saksofonskole. Etter dette bøker frå «Easy pop, rock, film og jazz og klassisk» serien.

Skala, oppvarming, blåseteknikk, posisjon, etydespill og duetter er obligatorisk. Artikulasjon er også en obligatorisk del av saksofonopplæringen.

Musikkteori går hånd i hånd med utøvelse på instrumentet

Lærer
Lærer som underviser på saksofon er Daniel Dossev.

Læreplan for saksofon