Koronatest og prøvesvar

Alle med luftveissymptomer bes om å være raske med å teste seg. 

 

Telefontid koronasentralen 52757400

  • Mandag - fredag: kl. 08:30 - 10:30 og kl. 12:00 - 13:00
  • Lørdag: kl. 12:00 - 13:00
  • Søndag: stengt

Utenom åpningstid må du kontakte legevakt på 116 117.

Bestill koronatest

Alle som mistenker at de kan være smittet av covid-19, kan enten teste seg med en hurtigtest eller bestille test ved kommunens koronasenter. Testing i regi av kommunen er gratis.

Hold deg hjemme hvis du er syk og unngå kontakt med andre mens du venter på koronatest. 

Når kan jeg ta hurtigtest og når PCR-test?

Du kan teste deg selv med hurtigtest eller ta PCR-test hvis du har symptomer

PCR-test tatt på Koronasenteret vil fortsatt ha mest pålitelig resultat og anbefales spesielt dersom du har kraftige symptomer.

Hurtigtest/selvtest har god treffsikkerhet på personer med tydelige symptomer. Hovedbruksområdet på selvtestene er de med milde symptomer. Selvtester brukes og til testing av nærkontakter ved ulike smittesituasjoner. En positiv selvtest bør bekreftes av en PCR-test tatt på Koronasenteret.  Negative tester gir et øyeblikksbilde og det anbefales lav terskel for ny test ved vedvarende eller økt mistanke om infeksjon. Du kan være i et tidlig stadium av infeksjonen og være smittet selv om du tester negativt. Ved luftveissymptomer bør du uansett holde deg hjemme.

Les mer om Folkehelseinstituttet si forklaring på ulike tester her

Hvilke hurtigtester brukes og hvor får jeg dem?

Du kan bruke alle hurtigtester som er CE-merket. Du kan enten kjøpe hurtigtester på apotek/butikk eller få hurtigtester som deles ut av Tysvær kommune.

Hva gjør jeg hvis jeg får luftveissymptomer?

Ved helt lette symptomer som snue, tørr hals, men ellers helt fin almenntilstand der du ikke føler deg syk: Er hurtigtesten negativ kan du gå på jobb.

Føler du deg litt syk, har nedsatt almenntilstand, eventuelt hoste eller feber: Da bør du holde deg hjemme, uansett om det er korona eller ikke. Du kan enten ta hurtigtest eller en PCR-test. Du kan gå tilbake på jobb når du føler deg frisk og testene er negativ. 

Hvor deler kommunen ut hurtigtester/selvtester?

Du kan hente selvtester hver dag utenfor hovedinngangen til koronasenteret, Aksdalsvegen 168, 5570 Aksdal:

Hovedbruksområdet på selvtestene er de med milde symptomer og til testing av nærkontakter ved ulike smittesituasjoner.

Mandag-fredag: kl. 08:00-15.00.

Lørdag-søndag: kl.13:00-14:00.

Slik avtaler du PCR testing

Alle tester for koronavirus må være avtalt på forhånd. Du kan avtale test uten henvisning fra fastlege. Testen er gratis.

Bestill time for korona-test her

Gjelder testen personer som ikke er innbyggere i kommunen, eller er under 12 år, må man ringe til koronasentralen på telefon 52 75 74 00. Se åpningstidene over. Dette gjelder også de som ikke har bil-transport selv, og andre som ønsker å bestille via telefon.

Koronasentralen

Koronasentralen i Tysvær har adresse Aksdalvegen 158, og ligger på nordsiden av Tysværtunet kulturhus. Se kart og bilde. (PDF, 2 MB)

Når man har avtalt time for testing på koronasentralen, skal man kjøre gjennom teltslusen som er satt opp i forkant av bygget. Hvis det er kø skal man stille seg i bilkø og vente på tur. Man skal ikke gå ut av bilen, og i testsituasjonen ruller man ned vinduet og blir testet gjennom bilvinduet. Det er også viktig at man ikke går innom offentlige steder eller lignende i forbindelse med testing og generelt før man har fått avklart sin smittestatus, for å forebygge videre smittespredning

Testsvar

Du vil finne svar på din koronaprøve på https://helsenorge.no (pålogging MinID) i løpet av 1-3 døgn etter prøvetaking (ved svært høyt antall prøver forventes noe lengre svartid). Har du ikke mulighet til å logge deg inn digitalt- ring koronasentralen på telefon 52 75 74 00.

Om karantene og isolasjon

På HelseNorge sine sider finner du oppdatert informasjon om hvilke regler og anbefalinger som gjelder for smittekarantene, reisekarantene og isolasjon.

Hvem kan be om testing

Vi tester personer med bostedsadresse Tysvær, og innbyggere med midlertidig opphold i Tysvær kommune. Det er i utgangspunktet innbyggere i Tysvær, Sveio og Bokn som kan bestille test på koronasentralen i Aksdal.

Kommunene skal ha et testtilbud til alle som oppholder seg i kommunen, inkludert turister og andre tilreisende. Er du på ferie i Tysvær og har behov for test i forbindelse med luftveissymptom, ber vi deg ta kontakt med koronasentralen per telefon.

Folkehelseinstituttet har laget kriterier for hvem som skal og bør testes. I tillegg til nyoppstått luftveisinfeksjon eller andre symptom på covid-19, gjelder det også i forbindelse med smittesporing, innreise med mer. Les mer om testkriterier her

Symptomer på smitte

De vanligste symptomene på covid-19 er også vanlige ved andre luftveisinfeksjoner som forkjølelse og influensa. Mange får hoste og/eller feber. I tillegg er det vanlig med nedsatt smak- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk. Etter hvert utvikler noen tungpustethet. 

Man er mest smittsom i dagene rett før og rett etter symptomene starter. Det gjelder både for koronaviruset og for en rekke andre luftveisvirus. 

Testing i forbindelse med reiser ut av landet 

Kommunens teststasjon er forbehold testing i forbindelse med mistanke om covid-19-sykdom, smittesporing og reise inn til landet. Det tas ikke tester i forbindelse med reiser ut av landet. Spør i disse tilfellene fastlegen din om råd eller ta kontakt med en privat helseaktør.

Kontaktinformasjon

Koronatelefoner

For spørsmål koronatest - 52 75 74 00 

Har du behov for legehjelp, ring fastlegen din.

Legevakt - 116 117 

Nasjonal informasjonstelefon 815 55 015 

Spørsmål om vaksinering - 52 75 74 01