Det har vært stor pågang for å vaksinere seg mot sesonginfluensaen i år, både lokalt og nasjonalt. Dette er veldig bra, og etter helsemyndighetenes anbefalinger. Men nå er det snart tomt for vaksiner fra Folkehelseinstituttet, og kommunene må prioritere de med høyest risiko.

Kommunal vaksinasjonsdag utgår

På grunn av mangel på vaksiner lokalt må dessverre planlagt kommunal vaksinasjonsdag i november utgå. Det er meldt om at noen legekontor er tomme for vaksiner allerede nå, og at personer i risikogrupper står på venteliste. Det ventes en liten tilleggs leveranse av vaksiner snarlig og disse vil gå til legekontorene som skal prioritere de med høyest risiko.

God oppslutning

Gjennom de siste ukene er det altså mange innbyggere i risikogruppene som har vaksinert seg. Det er gledelig at mange har tatt oppfordringen, og vi håper at dette kan bidra til mindre og mildere influensasykdom i år. Statistikk fra Folkehelseinstituttet viser også at Tysvær har vært i tet når det gjelder andelen som årlig vaksinerer seg mot influensaen i flere år, der vi ligger over lands- og fylkesgjennomsnittet. I sist sesong var det 58 % av eldre over 65 år som vaksinerte seg, og tallet vil nok øke enda mer i år.

Vaksinering av andre grupper

Frem til 1.desember er det kun personer i risikogrupper og bestemte målgrupper (blant annet helsepersonell) som får vaksinere seg. Andre som ønsker vaksinen etter denne datoen må ta kontakt med fastlegen sin eller apotek for å sjekke om det er vaksiner igjen. Friske personer anbefales i utgangspunktet ikke å vaksinere seg, da man vanligvis tåler influensa godt.

Vaksine på apotek

Fra og med i høst kan farmasøyter i apotek rekvirere og sette influensavaksine uten at pasienten må innom lege. Vaksinasjon i apotek omfattes ikke av vaksinasjonsprogrammet og må betales av innbyggeren selv. Vanligvis koster dette et par hundre kroner, litt avhengig av hvilket apotek man benytter. Regler om å prioritere risikogrupper og andre i målgruppen gjelder også på apotek. Det er opplyses fra apotekene i Tysvær at man også her er omtrent tomme for vaksiner, men ta gjerne kontakt lokalt eller i nabokommuner for å sjekke ut status.

vaccination3