Vi trenger frisk luft for å ha det bra. Med kampanjen #1omdagen vil Norsk Friluftsliv inspirere nordmenn til å komme seg ut hver dag.

Mørketid, en synkende gradestokk og strenge koronatiltak gjør at dørstokken kan føles ekstra høy denne vinteren. Det å komme seg ut i frisk luft er viktig både for den psykiske og fysiske helsa vår, derfor vil Norsk Friluftsliv nå utfordre alle til å komme seg en tur ut i frisk luft hver dag.

– Vi har en lang vinter foran oss, med tunge dager for mange, hjemmekontor, karantene og koronarestriksjoner. Derfor inviterer vi hele Norge til å forsøke å komme seg over dørstokken minst en gang om dagen. Det gjør vi fordi vi vet at det å komme seg ut i frisk luft senker stressnivået vårt, og gjør at vi har det bedre, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Terskelen for å bli med og ta #1omdagen legges så lavt eller høyt man selv måtte ønske.

– #1omdagen kan være alt fra å sette seg på en benk eller en stubbe og få litt dagslys, til å gå seg en liten tur, eller finne et sted utendørs der du kan nyte kveldsmaten. Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Lier.

Selv om vi skal holde oss hjemme og i nærmiljøet nå, så er det både anbefalt å komme seg ut i frisk luft, og ute er det mye enklere å opprettholde anbefalingene om avstand.

– For mange er de vanlige grunnene til å komme seg ut nå forsvunnet, når de ikke lenger reiser til jobb, drar på besøk til venner, til fritidsaktiviteter og lignende. Vi håper denne påminnelsen om hvor enkelt det kan gjøres, og ikke minst hvor godt det gjør, kan gi folk en ny grunn til å komme seg ut, sier Lier. Hun understreker at man gjerne også må dra med seg familie, venner og nærkontakter ut.

I tillegg til å gå en tur ut hver dag, oppfordrer Norsk Friluftsliv til å ta et bilde eller en video og dele dette med #1omdagen – for å inspirere flere til å ta utfordringen.

– La oss ta en felles dugnad for at flere av oss skal komme oss ut og få et lite avbrekk, enten det er fra hjemmekontoret, sofakroken eller koronabekymringer, sier Bente Lier.

#1omdagen er en oppfordring om å komme seg ut døra minst en gang om dagen. Målet er at det skal være så lavterskel at alle kan gjøre det på sin måte. Eksempler på #1omdagen kan være:

•Sett deg på en stubbe og nyt dagslyset

•Luft noens hund

•La lunsjen eller middagen ute i dag

•Utforsk en ny vei i nabolaget

•Gå ut og tenn et bål med noen du er glad i

•Gå en kveldstur med hodelykt

•Er det snø – finn frem akebrettet og lek deg i nærmeste bakke

•Nyt morgenkaffen i husveggen eller på en benk

•Gå på fuglesafari i nærmiljøet

•Gå ut og øv deg på kart og kompass

 

Ønsker du flere tips til ting å finne på ute? Her finner du 365 tips om hvordan du kan få #1omdagen; https://norskfriluftsliv.no/365-tips-til-hvordan-du-kan-fa-1omdagen/

God tur!

snow 4668099 1280