Planområdet går frem av kart og illustrasjoner.
Området er i arealdelen til kommuneplan for Tysvær kommune satt av til bruk og vern av sjø og vassdrag med tilhørende strandsone, trålfelt og gyteområde. Formålet med planarbeidet er å legge til rette for testområde for autonome fartøy over og under havoverflaten. Det skal også reguleres noen mindre områder der det kan plasseres ut utstyr/ladestasjoner på havbunn med sjøkabel ut til disse områdene. Det vil reguleres på 3 ulike vertikalnivåer.
Nærmere beskrivelse av tiltak:
1. Hvorfor valgt område
Akkurat dette området er valgt blant annet på grunn nærheten til det eksisterende anlegget på Kårstø. For å kjøre testing av denne type utstyr, så er det strenge krav til sikkerhet. Anlegget på Kårstø har allerede denne infrastrukturen, og testområdet kan knytte seg til nettverket som allerede er der. Det er også basseng på land innenfor Equinor sitt område, der utstyret først kan testes før det settes i sjø.
I områdene der testing skal utføres finnes også infrastruktur på havbunn, noe som muliggjør testing i et realistisk miljø med eksisterende infrastruktur. Eiere av infrastruktur i området har vært kontaktet, og ser positivt på at deres infrastruktur kan bli inspisert/overvåket i forbindelse med testing. De ser på dette som en sikring for gassrør/kabler de har i området.
2. Hvilke tiltak skal gjøres på havbunn
Installasjonene på havbunnen vil være svært avgrensede, regulerte områder vil være noe større, da det ikke er avklart hva som er beste plassering, og det kan være at plassering må justeres under testing. Selve installasjonene som er planlagt montert på havbunnen er hver under 20 m2, men det kan være behov for noe testutstyr i tillegg. Tiltakene vil med dette ha lite påvirkning på naturmangfoldet på sjøbunnen, da det vil være bare små «frimerker» med tiltak.
3. Testområdene i sjø
Hovedtiltaket vil være aktivitet i forbindelse med testing av droner i vannsøylen, for å teste ut hvordan de reagerer på havstrømmene når de skal utføre operasjoner. Det vil ikke være slik at de beslaglegger hele områdene vi regulerer for dette, og vanlig fiske og ferdsel med båter vil kunne kombineres. Det som vanskelig kan kombineres er fiske med trål. Vi har registrert at i området som er prioritetsområde nr. 1,3 og 5 for testområde, er avsatt til bruk og vern av sjø og vassdrag i kommuneplanen, område 2 ligger innenfor trålefelt og område 3 ligger innenfor gyteområde. Det har ikke vært registrert bruk av trålfelt de senere årene. Fiskere vil få mulighet for å uttale seg om dette, da varselet også vil sendes til dem.
I tillegg til dronene under sjøoverflaten, så vil det også bli testet med ubemannede overflatefartøy på havoverflata. Dette er fartøy som fremtidig er tenkt til ulike formål, som blant annet å kunne senke ned utstyr til dronene som så utfører reparasjoner på infrastruktur som ligger på havbunnen.
4. Hvorfor er dette viktig for nasjonal sikkerhet
Dette testsenteret er viktig for å utvikle teknologi som kan overvåke og sikre nasjonal og global infrastruktur. Norge har store mengder olje- og gassinstallasjoner, gassrørledninger og elforsyning som ligger på havbunn. Med ny teknologi, så kan slike anlegg overvåkes bedre, og gjerne kan en unngå situasjoner som vi så ved Nord Stream i Østersjøen.
5. Hvorfor er planområdet så stort
Planområdet er stort, da en trenger større områder for å teste de forskjellige båtene/dronene. Som forklart over, så vil selve installasjonene på havbunn være små, men en vil regulere flere områder, da en ønsker å ha mulighet for å teste utstyret i ulike miljøer.
Det vil ikke være slik at det kommer installasjoner innenfor alle de fem alternative områdene, og område 1 og 2 er prioriterte områder, og ser per nå ut til å være de best egnede områdene. Her er det kortest avstand for å føre ut sjøkabel og kabelen vil i område 1 og 2 ikke måtte krysse andre rørledninger/kabler. Spenningsfallet vil også være vesentlig mindre jo nærmere land en holder seg. Med kortere avstand vil en også trenge færre signalenheter/transpondere langs ruten de skal gå i, og rekkevidde og batterikapasitet vil være bedre. I område 2 ligger også sikkerhetskritisk infrastruktur (strøm til Johan Sverdrup, gass til Stavanger, fiber til Stavanger). Område 1 og 2 vil mest sannsynlig gi best beskyttelse mot vær, vind og havstrømmer og antas å ligge best plassert mht. skipsled. Det vil bli gjort nærmere sjøbunnskartlegginger i planprosessen, og dette vil gi nærmere svar på hvilke områder som er best egnet som testområde. Varslet planområde kan derfor bli redusert i planprosessen.
Planlagte tiltak er av Tysvær kommune vurdert å ikke utløse krav til konsekvensvurdering på grunn av at en ikke kan se at planarbeidet faller inn under vedlegg 1 eller 2 i Forskrift om konsekvensutredning, da tiltaket ikke er opplistet og planen er vurdert å ikke ha vesentlig permanent virkning på miljø og samfunn. Det vil likevel være slik at tiltakene og konsekvensene må beskrives godt i planbeskrivelsen.
Vi har fått informasjon fra kommunen om at det er startet arbeid med revidering av kommuneplanen, men vi ser at arbeidet med kommuneplanen vil ta for lang til i forhold til når et testområde må være klart for bruk.
For nærmere informasjon kan du kontakte Omega 365 Areal AS på telefon 975 40 000.
Eventuelle merknader/innspill til oppstart av planarbeidet kan sendes til:
Omega 365 Areal AS, Kvassanesvegen 4, 5582 Ølensvåg eller via e-post areal@omega.no innen 09.12.2024.
Etter meldingsfristens utløp vil selve planforslaget bli utarbeidet og sendt inn til kommunen. Etter 1. gangs behandling blir planforslaget lagt ut til offentlig ettersyn. Det vil da være anledning til å komme med eventuelle merknader, innspill og innsigelser til planforslaget før endelig behandling av planen.
Vedlegg:
Oversiktskart (PDF, 2 MB)
Planavgrensing (PDF, 400 kB)
Illustrasjon områder med forklaring (PDF, 2 MB)
Utsnitt av kommuneplanen med gjeldene reguleringsplaner (PDF, 2 MB)
Referat fra oppstartmøte (PDF, 453 kB)