At en person er “inhabil“ eller “ugild“ innebærer at det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til hans eller hennes upartiskhet. Hvis slike forehold foreligger, forutsetter reglene om habilitet at vedkommende ikke skal delta i behandlingen og i avgjørelsen av den konkrete saken. “Habil“ vil si at vedkommende ikke er i en slik situasjon.
Det er flere hensyn som taler for at den som har egeninteresse i utfallet av en sak, eller som har et nært slektskap eller vennskap til noen av partene, ikke bør behandle eller avgjøre vedkommende sak: For det første kan det være fare for at vedkommende vil opptre partisk. For det andre er det av stor betydning at folk har tillit til at tjenestemenn opptrer upartisk. Og for det tredje tjener habilitetsreglene til å beskytte tjenestemenn mot utilbørlig press utenfra.
Regelverk
Her kommer det oppdatert informasjon
Rutiner ved habilitet
Den enkelte folkevalgte må alltid, av eget tiltak, vurdere om han er eller kan blir vurdert som inhabil. Den folkevalgte må i så tilfelle melde fra til møteleder og politisk sekretariat i god tid før møte slik at vara kan bli innkalt.
For mer informasjon knyttet til habilitet, kontakt politisk sekretariat ved Liv Jorunn Frønsdal